Druzenje ob rocnih delih 130


Študijski krožek v Babnem Polju

Janja Urbiha

Janja Urbiha, mentorica študijskih krožkov Foto Alenka Veber

V organizaciji Zavoda Rihtarjeva domačija je v Babnem Polju v mesecu maju in juniju potekal študijski krožek (v nadaljevanju ŠK) Druženje ob ročnih delih. Zavod je sredstva za izvedbo ŠK pridobil na rednem razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Prvi ŠK, ki je potekal v Babnem Polju, je potekal pod budnim očesom mentorice Janje Urbiha, tudi članice našega zavoda.

Janja Urbiha je letošnja prejemnica priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih Andragoškega centra Slovenije.

 

Po tehtnem razmisleku se je Janja odločila, da bo prvi študijski krožek v Babnem Polju posvetila ročnim delom, kar se je izkazalo za dobro. Že uvodno srečanje je pokazalo, da je tudi v Babnem Polju zanimanje za tovrstno brezplačno izobraževanje.

Janja Urbiha o študijskem krožku v Babnem Polju. Prisluhnite izjavi:

 

O Zavodu Rihtarjeva domačija
RD logotip_VELIK

Logotip Zavoda Rihtarjeva domačija

Zavod Rihtarjeva domačija, zavod za izobraževanje, kulturo, razvedrilno in rekreacijsko dejavnost ter turizem je leta 2011 ustanovila Alenka Veber.

Zavod se ukvarja z delom na področju izobraževanja, vseživljenjskega učenja, turizma, interpretiranja in ohranjanja kulturne in naravne dediščine, trajnostnega razvoja podeželja in sožitja z naravo, organizacijo prostočasnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnosti ter kulturno, raziskovalno, založniško, informacijsko in komunikacijsko dejavnostjo.

Namen zavoda je pomagati ljudem in drugim organizacijam pri doseganju izboljšanja kvalitete življenje na telesni, duševni in duhovni človeški ravni. To skuša zavod doseči z organizacijo izobraževalnih prireditev, organiziranjem priložnostih muzejskih razstav, vodenjem strokovnih ekskurzij in pohodov, s predavanji ter z izdajanjem in založništvom publikacij s področja kulture, naravne dediščine, etnologije, antropologije, zgodovine, ekologije in turizma.

Urednica in turistièna vodnica Alenka Weber na . V Babnem polju 21.2.2017[Alenka Weber.vodièka.Rihtarjeva domaèija]

Alenka Veber, ustanoviteljica Zavoda Rihtarjeva domačija Foto Mavric Pivk

Zavod si prizadeva za promocijo znanja o slovenski zgodovini in dediščini ter s tem zdravega domoljubja med Slovenci kot tudi za spodbujanje tesnejših vezi med matično Slovenijo, zamejstvom in tujino.V letu 2014 je zavod začel s prenovo rojstne domačije notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega.

Zavod se financira pretežno s sredstvi ustanoviteljice ter donatorskimi in sponzorskimi sredstvi.V mesecu aprilu 2017 je Alenka Veber uspešno zaključila temeljno usposabljanje za mentorje študijskih krožkov pri Andragoškem centru Slovenije v Ljubljani.

 

 

 

 

Druženje pod hrastom. Foto Alenka Veber

Druženje pod hrastom. Foto Alenka Veber

Na srečanjih v Babnem Polju so udeleženke lahko spoznale različne tehnike ročnih del: od kvačkanja, pletenja, različnih tehnik vezenja, izdelave rišelje vezenin do makrameja – tehnike izdelovanja tekstilnih izdelkov, zlasti okrasnih, z oblikovanjem vozlov. Ob prijetnem druženju in prenašanju znanja starejših na mlajše, pa je bil čas tudi za kramljanje ob ročnih delih: tako kot nekoč.

 

Mnenja krožkaric. Prisluhnite:

 

Dragica Lipovac iz Babnega Polja. Foto Alenka Veber

Ob zaključku študijskega krožka se je Janja Urbiha, domačinka iz Kozarišč, odločila, da udeleženke krožka povabi v senco mogočnega grajskega hrasta, ki stoji v bližini grada Snežnik.

Tako se je razpletel prvi študijski krožek, ki je z zaključnim dogodkom popestril tudi dogajanje na Grajskem pun(k)tu ter pritegnil pozornost mimoidočih.

 

Kramljanje pod hrasti. Prisluhnite:

 

Vabljeni k ogledu fotogalerije Druženje ob ročnih delih v Babnem Polju

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.