Alpinist Marjan Manfreda


Rob žIVLJENJA, ROB SMRTI

Marjan Manfreda, alpinist iz Bohinjske Bele, je bil gost rednega predavanja Športnega društva Planjava Babno Polje, v soboto, 21. januarja 2012. Poslušalci oz. obiskovalci so dodobra napolnili prostore turistične kmetije Pri kovačiji. Marjon, kot mu rečejo prijatelji, je s predavanjem prek diapozitivov poskrbel za pravo alpinistično vzdušje.

Marjan Manfreda Marjon med poslušalci

Marjan Manfreda je leta 1990 izdal knjigo Ledeno sonce. V njej pripoveduje o gorskih doživetjih in alpinističnih podvigih, ki se ne zadovoljijo le s prikazovanjem zunanje napetega, vznemirljivega dogajanja, ampak se posvetijo tudi razmišljujočim prvinam takega pisanja. Takšno pa je bilo tudi njegovo predavanje. Fotografije, ki so nam jemale dih, stopnjujoča se pripoved vse od začetkov mladega alpinista do današnjih dni. Iskrena pripoved, v kateri se Marjon ni branil opisa neštetih muk in stisk, ki jih je doživljal, bodisi sam ali s soplezalci.

Skupaj z njim smo podoživljali njegov prvi vzpon na Triglav. Ko se je poln zmagoslavja vrnil v rojstno Bohinjsko Belo. Do trajnega zapisa alpinizmu in prve prvenstvene smeri, ko je imel le voljo. Prek kavkaške ekspedicije, ko je bilo pomembno sicer plezati, vendar je bila, kot se je zdelo, pomembnejša krepitev prijateljskih planinskih in alpinističnih vezi z drugimi narodi in državami. Do nepozabnega Makaluja in Mount Everesta, ki ga še vedno nosi v srcu.


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.