DSC_0134


Pohod Iz Babnega Polja do Goričic

Po poteh notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega (1894-1980)

Sobota: 6. september 2014

Program:

  • 8.00 sveta maša za notranjske izseljence
  • od 8.30 prijave in spremljevalni kulturni program
  • 9.00 začetek pohoda
  • po 12.00 možnost vračanja z avtobusom iz Pudoba v Babno Polje
  • po 15.00 vračanja z avtobusom iz Goričic v Babno Polje

Prijave: do četrtka, 4. septembra 2014, do 18.00 ure

Prispevek: 10 EUR (jutranja pogostitev, organizacija, nezgodno zavarovanje, spominek, avtobusni prevoz)

Kontakt: gsm 041 260 985 (Alenka Veber), info@rihtarjeva-domacija.si

Novost: Lahko prehodite tudi samo polovico poti Iz Babnega Polja do Pudoba (10 km). Organiziran avtobusni prevoz do izhodišča poti v Babno Polje po 12.00 uri.

Trohova prapra nečakinja že pridno pomaga

Trohova prapra nečakinja že pridno pomaga

V soboto, 6. septembra 2014, boste lahko dodobra spoznali in začutili najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji – Babno Polje in kar sedem krajev v občini Loška dolina. Na ok. 20 km dolgo pešpot se boste odpravili izpred rojstne domačije notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega (1894–1980). Trohovo življenjsko zgodbo že desetletje dolgo raziskuje njegova pranečakinja Alenka Veber, ki si med drugim prizadeva ohraniti pisateljevo domačijo.

Letošnje leto zaznamuje 120. letnica rojstva Franka Trohe Rihtarjevega in začetek prenove gospodarskega dela Rihtarjeve domačije. Že v preteklem letu pa je ob 100. obletnici odhoda Trohe Zavod Rihtarjeva domačija izdal knjigo, kjer so zbrani Trohovi božični in velikonočni spomini.

 

Gospodarski del Rihtarjeve domačije med obnovo

Gospodarski del Rihtarjeve domačije med obnovo

Pot se zaključi v rojstnem kraju pisateljeve matere – v simpatični vasici Goričice, ki leži nad zatokom v vzhodnem delu Cerkniškega polja, ob cesti Lipsenj–Gorenje. Tu si boste lahko ogledali domačijo pri Češnjevcu, se sprehodili še do kraških izvirov Malen in Zlatavec ter se nato z avtobusom vrnili na izhodišče poti (po 15.00 uri).

Leta 1913 je 19-letni Frank sprejel težko odločitev in se tudi sam v skupini petih Babnopoljcev odpravil v Ameriko.

Drugega oktobra je zapustil domači kraj in se 4. oktobra v ladijskem pristanišču v Trstu vkrcal na parnik Martha Washington ter po sedemnajstih dneh plovbe priplul na Ellis Island, od koder se je napotil v državo Ohio, v mestece Barberton, kjer je že bil njegov stric Jožef. Ker tu ni dobil dela, se je čez dober mesec odzval vabilu rojakov iz Pennsylvanije in se jim pridružil kot rudar na Imperialu.

Poročna fotografija Franka in Jennie Troha

Poročna fotografija Franka in Jennie Troha

Razpet od premogarja v Pennsylvaniji, gozdarja v južnih državah Severne Amerike Georgije in Alabame, delavca v tovarni v Ohiu in kulturnega delavca, ki je bil vseskozi tesno povezan s slovensko skupnostjo v Ameriki, se je mladi Troha leta 1921 poročil z Babnopoljko Jennie (Ivanko) in si v Barbertonu ustvaril družino.

 

 

 

Leta 1928 je Troha prvič obiskal staro domovino. Na pot se je najprej odpravila soproga Jennie, skupaj z otrokoma Frankom ml. in Agnes. Frank se je družini pridružil kasneje ter se še istega leta skupaj z njimi vrnil v Barberton.

Obisk domovine in vrnitev v Ameriko sodita gotovo med močne spodbude za Trohovo pisateljsko delo. Že kmalu po vrnitvi je v 261. in 262. številki novembrske izdaje Glasa naroda izšlo daljše pripovedno delo Iz obmejne Notranjske.

Ob prvem obisku domovine je Frank s soprogo Jennie ponovno prehodil pot iz Babnega Polja do Goričic – velikokrat prehojeno v otroštvu in mladosti –, kar je opisal v zgodbi Spomin na Veliko noč in domače kraje v domovini, ki je izšla v 30. št. Glasa naroda leta 1957.

Na Klancah, na žagi Janeza Poroka.

Na Klancah, na žagi Janeza Poroka.

 

 

Vsebina in zasnova poti Iz Babnega Polja do Goričic – Po poteh notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe – Rihtarjevega temelji na Trohovi zgodbi Spomin na Veliko noč in domače kraje v domovini ter vodi skozi kraje in po poteh, ki jih Frank omenja ter po katerih so hodili tudi njegovi predniki: Babno Polje – Babna Polica – Vrh – Podgora – Iga vas – Pudob – Nadlesk – Podcerkev – Klance – Goričice.

 

Pred ž. c. sv. Nikolaja v Babnem Polju

Pred ž. c. sv. Nikolaja v Babnem Polju

Pohodnike vodi pot mimo številnih arheoloških območij, gradišč, ene župnijske in sedmih podružničnih cerkva. Med slednjimi omenimo cerkev sv. Jedrti v Nadlesku, ki kaže značilno mediteransko podobo. V ladji cerkve lahko vidimo likovno izjemen strop (1723) in signirane freske Tomaža iz Senja (1511). Pripoved o nekdanji trdoživosti notranjskih domačij bo zaključila s slamo krita pritlična zidana hiša s tramovnim stropom z letnico 1791 na Goričicah. Od tod se proti zahodu pohodniku razgrinja skrivnosten pogled na Javornike in Cerkniško jezero.

Zaradi organizacije avtobusnega prevoza nujne prijave pohodnikov do četrtka, 4. septembra 2014 do 18. ure na 041/260-985 (Alenka Veber) ali na info@rihtarjeva-domacija.si.

 

 

Naša prizadevanja so v letu 2014 podprli

Berta Janež s.p., Babno Polje

Čelhar d.o.o, Neverke

Dejan Poje s.p., Babno Polje

Občina Loška dolina

Radio Ognjišče

Tomaž Franko, s.p., Ljubljana

Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Valentina Troha s.p.

Združenje Slovenska izseljenska matica

ter

člani Zavoda Rihtarjeva domačija in domačini krajev

skozi katere se vije naša pot

Lahko nam pomagate tudi vi.

V letu 2014 smo ob 120. letnici Trohovega rojstva začeli z obnovo njegove rojstne domačije. Celotna obnova poteka z lastnimi sredstvi ustanoviteljice Zavoda Rihtarjeve domačije in Trohove pranečakinje Alenke Veber, ki že desetletje raziskuje življenjsko zgodbe svojega starega strica ter prostovoljnimi prispevki. Ob 100. letnici njegovega odhoda v Severno Ameriko je zavod izdal prvo Trohovo knjigo Božični in velikonočni spomini (Babno Polje, 2013). Celotni prihodek od prodaje je namenjen prenovi Rihtarjeve domačije.

Z nakupom Trohove knjige v vrednosti 15 EUR nam boste pomagali nadaljevati prenovo Rihtarjeve domačije.

 

Svoj prispevek lahko nakažete tudi na TR zavoda:

– IBAN: SI56 0201 0025 9598 932 (NLB d. d.)

– koda namena: CHAR

– prejemnik: Zavod Rihtarjeva domačija, Babno Polje 67, 1386 Stari trg pri Ložu

– namen plačila: donacija

– sklic: 06092014

 

Vabljeni k prebiranju povezanih prispevkov.

 

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.