Detajl z Šobčeve domačije


POTEPANJA, številka 24, januar 2012

Naslovnica januarske številke 24, januar 2012

Med drugim Zavod Rihtarjeva domačija sodeluje tudi z odgovornim urednikom mesečne revije za Potepanja Matejem Zalarjem. Revija redno prihaja na našo uredniško mizo, zato jo bomo na naših spletnih straneh tudi redno predstavljali oz. Vas opozorili na prispevke, ki se nas bodo še posebej dotaknili. Sodelovanjem z Matejem sega še v čas mojega urejanja spletnega mesečnika na spletnih straneh www.kam.si. A v življenju so dobrodošle spremembe, še posebej, če se človek odpravi na svojo pot. Tudi revija Potepanja je doživela številne spremembe, a ne kar se tiče kvalitete.

Revija Potepanja mi je padla in segla v srce že takoj ob njenih začetkih. Trenutno zazrta bolj v domače kraje v Notranjsko-kraški regiji, me sleherna številka napolni z upanjem, da nisem edina, ki vidi razvoj Slovenije v turizmu po drugi strani pa navdaja z veseljem, da Matejeva uredniška roka tako skrbno zbira prispevke in raziskuje Slovenijo. Zna pa tudi napisati marsikakšno tehtno misel in skorajda ni uvodnika s katerim se ne bi strinjala.

VSEBINA JANUARSKE ŠTEVILKE

Vsaka številka sledi svojemu izzivu z rednimi rubrikami kot so: Aktualno, Koledar dogodkov, Anglež čuti Slovenijo, Izlet, Družinsko doživetje, Mesto, Nepozabljeno, Kulturni turizem, Bilo je nekoč, Test, Gostujoča destinacija (pogled izza slovenskih meja), Skok čez plot, Šoping in obiščite.

Pogled na kraško vasico Škocjan s cerkvijo sv. Kancijana

V rubriki Aktualno boste izvedeli, da je Društvo turističnih novinarjev Slovenije za turistično osebnost leta izbralo Marjana Batagelja, lastnika in predsednika upravnega odbora podjetja Postojnska jama. Batagelj je prejel nagrado Kristalni Triglav, ki je sicer nova nagrada. Sledijo drobne novice širom Slovenije. Med drugim izvemo, da je bila za Naj pot 2011 v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrana Učna pot Škocjan. Čebelam najbolj prijazna občina pa je Žirovnica. Podeljene pa so bile tudi nagrade za inovativnost v turizmu 2011, ki jih podeljuje Slovenska turistična organizacija in Direktorat za turizem in internacionalizacijo pri Ministrstvu za gospodarstvo.

V rubiki Izlet nam avtor Matej Zalar dodobra razkrije Mežiško dolino: Kraljestvo pod Peco. Prek zgodovinskih podatkov do resnične sedanjosti, v kateri pa kralj Matjaž še kar spi. Ne pozabi pa tudi na krepko koroško kulinariko (avtor članka, seveda). Mežiška dolina pa je privlačna tudi za gorske kolesarje. Tokrat se lahko spustimo tudi pod Peco, v rudarski rov.

Katarina Vrhovec nam v rubriki Družinsko doživetje razkriva idejo Popotni list. Namen projekta Popotni list je otroke in starše vzpodbuditi k raziskovanju lepot in zanimivosti Slovenije.Tokratni Popotni list vključuje Arboretum Volčji Potok, Kobilarno Lipica, Postojnsko jamo, Simfonični orkester RTV Slovenija, Živalski vrt Ljubljana, Predjamski grad in Roglo s sankališčem Zlodejevo.

Tjaša Janovljak pa se je odločila za predstavitev najmlajšega slovenskega mesta – Nove Gorice.

IZPOSTAVLJENO – ŠOBČEVA DOMAČIJA

Skoraj že pozabljen motiv z Šobčeve domačije

Na Šobčevo domačijo me veže več spominov. Eden izmed njih je zagotovo tudi skupna udeležba na izobraževanju za lokalno turistične vodiče po Notranjsko-kraški regiji z dušo Šobčeve domačije Ireno Tiselj Kaluža. Čeprav ima Šobčeva domačijo drugačno zgodovino kot Rihtarjeva domačija nas vseeno vežejo skupne želje in načrti za prihodnost. Šobčevo domačijo je obiskal tudi Matej in se prepustil pripovedi o življenju nekoč v vasici Kal v bližini Pivke in še bliže Parku vojaške zgodovine, ki je verjetno osrednja pivška znamenitost. Podajmo se torej skupaj v prostore domačije – “kuhinjo z ognjiščem, ki je pravzaprav odlično ohranjena spahnjenca. Ob spahnjenci je najstarejši del domačije hram, druga poslopja pa so zgradili kasneje. V zlatih časih furmanstva je namreč Šobčeva domačija, kot bi rekli danes, ponujala celovit servis: v hlevu je bilo prostora za osem parov konj, ki so jih napojili in nahranili, po potrebi podkovali v kovaški delavnici in celo popravili vozove v kolariji.” Več o Šobčevi domačiji boste seveda izvedeli v reviji Potepanja.

S tem pa še nismo končali prebiranja januarske številke (24/2012). Sara Vodnik je obiskala Muzej sodobne umetnosti v Ljubljani, Tjaša Janovljak Krvavec – Živi muzej na prostem. Matej Zalar je ponovno obiskal Domačijo Belica v Medani – na njej se trudijo s profesionalno postrežbo na ravni najboljših restavracij. Jure Markič pa je premeril Spodnjo Avstrijo – Deželo raznoterih obrazov. Sara Vodnik pa je preskočila plot in obiskala mesto s kozmopolitskim obrazom – Trst.

Izdajatelj

Založba Avtodom d.o.o.

Tržaška 134, 1000 Ljubljana

T: +386 (0)59 1999 00

F: +386 (0)59 1999 01

GSM: +386 (0)40 868 101

info@zalozba-avtodom.si in info@potepanja.si

www.zalozba-avtodom.si (spletne strani so v pripravi)

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.