Iz Babnega Polja do Goričic


Predavanja v Babnem Polju jesen/zima 2012/2013
Killian Jornet (Foto Miquel Marin, fotografije je vzeta iz slovenske knjige Teči ali umreti)

Killian Jornet (Foto Miquel Marin, fotografije je vzeta iz slovenske knjige Teči ali umreti)

Športno društvo Planjava Babno Polje tudi letos v sezoni jesen/zima 2012/2013 pripravlja bogat niz predavanj iz športnega oz. rekreacijskega udejstovanja znanih in manj znanih Slovencev. Pozabili pa ne bodo medse povabiti tudi goste, ki skrbijo, da narava, v kateri potekajo številne športne in rekreativne dejavnosti, ostaja zdrava in neokrnjena “športna dvorana” na prostem.

S predavanji bomo začeli v mesecu novembru 2012.

 

November 2012 – Špela Zupan, David Kadunc in Klemen Triler.

Prvo predavanje z naslovom TEČI ALI UMRETI načrtujemo v petek, 16. novembra 2012 ob 18.00 uri na Turistični kmetiji Pri kovačiji v Babnem Polju.

Naslovnica knjige Teči ali umreti (Celjska Mohorjeva družba)

Naslovnica knjige Teči ali umreti (Celjska Mohorjeva družba)

 

 

 

 

 

 

 

Teči ali umreti je naslov knjižne uspešnice katalonskega gorskega tekača in turnega smučarja Kiliana Jorneta. Jornet nam v omenjeni knjigi pripoveduje zgodbo o štartnih številkah in ciljnih trakovih, zgodbo o samotnih razgledih in klepetih s prijatelji, pa tudi zgodbo o zmagoslavju, solzah in bolečini. Knjiga Teči ali umreti ni le športnikov dnevnik in okno v svet vrhunskega atleta, je borba med telesno bolečino in močjo uma, odlično motivacijsko branje za vse ljubitelje športa. Kilian ni le neutruden garač, kljub stalnim naporom je sleherni trenutek predvsem poln življenjske vedrine.

David Kadunc (Foto Alenka Veber)

David Kadunc (Foto Alenka Veber)

Svet katalonskega gorskega tekača in tudi svoj svet nam bodo predstavili slovenski gorski tekači Špela Zupan, David Kadunc in Klemen Triler.

Po končani predstavitvi in pogovoru Vam bo knjiga na voljo po 18 EUR. Vljudno vabljeni.

Vabljeni, da spremljate obvestile o predavanjih v Babnem Polju na spletni strani www.rihtarjeva-domacija.si, na kabelski televiziji TV Oron ter ostalih medijih.

 

 

december 2012 – alenka veber
Pogled na stirlinški grad (Foto Alenka Veber)

Pogled na stirlinški grad (Foto Alenka Veber)

Alenka Veber (Foto Janja Urbiha)

Alenka Veber (Foto Janja Urbiha)

V mesecu decembru bo z nami Babnopoljka in lokalna turistična vodnica po Notranjsko-kraški regiji pa tudi sicer izjemna poznavalka naravnih in kulturnih znamenitosti širom Slovenije. V predavanju z naslovom Podobe Škotske skozi fotografski objektiv lokalno turistične vodnice Alenka Veber nam bo predstavila Škotsko kot jo je spoznavala na 14-dnevnem izobraževanju za turistične delavce iz Notranjsko-kraške regije skupaj s kolegi iz regije.

 

januar 2013 – pia peršič
Pia Peršič (Foto Arhiv Pia Peršič)

Pia Peršič (Foto Arhiv Pia Peršič)

 

V novo leto bomo povabili Pio Peršič, absolventko magistrskega študija dediščinskega turizma v Portorožu, ki je poletje 2012 popolnoma namenila slovenskim goram. Z nami bo delila izkušnje z  630 kilometrov dolge poti od Pohorja do Ankarana oz. Slovenske planinske poti.

“Glavni namen je promocija pohodništva oziroma slovenske planinske transverzale oziroma aktivnega preživljanja prostega časa,” pravi Pia.

 

februar 2013 – zmago slevc
Zmago Slevc (Foto Arhiv Zmago Slevc)

Zmago Slevc (Foto Arhiv Zmago Slevc)

 

 

 

Gornik in član Športnega društva Planjava Babno Polje Zmago Slevc se nam je v prvi sezoni predavanj že predstavil. V letu 2012 se je Zmago ponovno odpravil na daljšo odpravo. Obiskal je Peru, Čile in Bolivijo. Med drugim se je povzpel na vrh, ki nosi ime Huayna Potosi (6088 m).

Huayna Potosí je gora v Boliviji, ki leži približno 25 km severno od La Paz v Real Cordillera.

 

Huayna Potosí seen from the Summit of Condoriri (Foto Franz Michel, http://en.wikipedia.org)

Huayna Potosí seen from the Summit of Condoriri (Foto Franz Michel, http://en.wikipedia.org)

 

 

 

La Paz je mesto, ki je obkroženo z visokimi gorami in je najvišja prestolnica na svetu. Vzpon na goro Huayna Potosi je najbolj priljubljen vzpon v Boliviji. Vzpon, ki poteka po normalni poti je precej enostaven, saj poteka po ledeniku z nekaj ledeniških razpok in strmim vzponom na vrh. Vendar pa na drugi strani gora – Huayna Potosí West Face – kaže drugačen obraz.

marec 2013 – tomaž zorman
Vas Škocjan nad Škocjanskimi jamami (Foto Alenka Veber)

Vas Škocjan nad Škocjanskimi jamami (Foto Alenka Veber)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomaž Zorman, univ. dipl. ing. gozdarstva, je vodja Naravovarstvene nadzorne službe v Parku Škocjanske jame. Popeljal nas bo tako v svet kraškega podzemlja kot po površju.

Tomaž Zorman (Foto Blaž Lesnik Radio Ognjišče)

Tomaž Zorman (Foto Blaž Lesnik Radio Ognjišče)

“Zavest o pomenu naravnih in tehniških vrednot, kot pomembnega dela zapuščine iz preteklosti, je mogoče osvojiti s primernim izobraževanjem pa tudi s smiselno predstavitvijo izjemnih stvaritev. Pri obeh ima park zelo odgovorno vlogo. Zlasti pri slednji se vselej opiramo na zgodovinska dejstva, bogastvo kulture kraja in enkratno naravo Krasa. Nekatere, več kot 100 let stare poti v celotnem sistemu Škocjanskih jam, so delček tehniške dediščine, ki jo je smiselno primerno ohranjati in predstaviti obiskovalcem.” (Vir: Park Škocjanske jame)

APRIL 2013 – športna enota slovenske vojske 

Naši dogovori so v teku.

 

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.