Babno Polje


skupina afrohtarji

Športno društvo Planjava že intenzivno pripravlja četrti pohod Iz Babnega Polja do Goričic, Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega. Letos bo 19. maja 2012. Ena od rdečih niti pohoda je tudi spremljevalni kulturni program, ki so ga že doslej oblikovali različni gostje, tako domači kot povabljeni. Tako bodo tudi letos med nas prišli harmonikarji Domen Šraj, Luka Žnidaršič in citrarka Damjana Praprotnik.

Afrohtarji

Afrohtarji (Foto Arhiv TD Krim)

Letošnji posebni gostje pa bo skupina Afrohtarji. Skupina Afrohtarji deluje v okviru Turističnega društva Krim.
Na južnem robu Ljubljanskega Barja, pod vznožjem Krima, v treh podkrimskih vasicah, je bilo leta 1993 ustanovljeno Turistično društvo Krim. V teh letih so se precej razširili in trenutno skupaj s podmladkom štejejo okoli 100 članov. So eno izmed najdejavnejših društev v občini Ig, za kar so v letu 2004 prejeli tudi občinsko priznanje.(Vir TD Krim)

Skupina Afrohtarji na sejmu Alpe Adria (Foto Arhiv TD Krim)

Skupina Afrohtarji na sejmu Alpe Adria (Foto Arhiv TD Krim)

V društvu deluje tudi zabavna skupina “Afrohtarji”, ki z igranjem na razne priročne inštrumente kot na primer: pokrovke, kosa, perivnik, grablje, “klepevnik”, “hobuk bas” in podobno, obujajo stare običaje »afiranja«. Afrohtarji popestrijo marsikatero prireditev v domači občini, pogosto pa jih vabijo tudi drugam. Tako so se na predstavitvi primestnih občin predstavili pred Mestno občino Ljubljana, igrali na Prazniku jagod na Jančah, na Ižanskem sejmu, sodelovali na koncertu od Setve do žetve v Ribnici. V letu 2010 so bili povabljeni tudi v mestece Vilemov na Češko. S ponosom pa so igrali tudi ob zaključku pohoda svojega člana, ki se je podal na pohod okoli Slovenije.

Z našo kamero smo jih ujeli na letošnjem sejmu Alpe Adria. Vabljeni k ogledu posnetka:


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.