Ob izidu knjižice je Alenka Veber pripravila predavanje Stoji tam beli grad. © Zavod Rihtarjeva domačija. Vse pravice pridržane.


Zavod Rihtarjeva domačija in Narodni muzej Slovenije vabita na prireditev Stoji tam beli grad,

v četrtek, 7. septembra 2017, ob 18. uri na gradu Snežnik.

 

Sodelujejo:

prof. dr. Stane Granda, slovenski zgodovinar

Damjana Praprotnik, profesorica citer

Alenka Veber, ljubiteljska etnologinja in raziskovalka

 

V sliki, besedi in glasbi vam bodo sodelujoči odstrli delček družinske zgodovine rodbine Troha iz Babnega Polja.

Damjana Praprotnik, profesorica citer

Damjana Praprotnik, profesorica citer

 

 

Prireditev se bo zgodila točno 200. let po tem, ko je: »Jaz, Volfgang, Svetega rimskega cesarstva [= Nemškega cesarstva] grof Lichtenberg, solastnik in sodno postavljeni skrbniški upravitelj gospostev Lož in Snežnik, s tem priznavam, da sem Matiji Trohi iz Babnega polja prepustil v nepreklicno last gospoščinski dominikalni travnik  Savod Lesizhie Reber za dogovorjeno in meni že izplačano kupnino 92 fl  – pisano dvaindevetdeset goldinarjev v kovancih.«

 

 

 

Vstop prost!

 

 

Romantični grad Snežnik na Notranjskem je eden od dveh v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji.

Grajski vhod v Grad Snežnik (Foto Rok Andlar)

Grajski vhod v Grad Snežnik (Foto Rok Andlar)

Sprehod skozi štiri grajske etaže nam pričara vzdušje izpred stotih in več let, saj so grajske sobe še vedno opremljene s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja. Saloni in spalnice knezov Hermana in Ulrika pa kneginje Ane ter sobe za goste so urejeni prijetno in udobno, s številnimi historističnimi sedežnimi garniturami s prvotnim oblazinjenjem in ornamentiranimi pečmi. Stene krasijo družinski portreti, stare fotografije in grafike. Posebnost je soba v egipčanskem slogu iz začetka 20. stoletja. K domačemu vzdušju nekdanjega počitniškega bivališča prispevajo klavir, biljard in drobna oprema. Sčasoma se je v gradu nabralo precej lovskih trofej, na primer več kot sto let star nagačen medved. V spodnji veži so vzidani rimski nagrobniki, na steni je velik bakrorezni zemljevid dežele Kranjske iz leta 1744; dragocen je ornamentalni usnjeni antependij iz 17. stoletja iz sosednje cerkve v Šmarati. Prostori v predzidju so namenjeni občasnim razstavam, v pritličju pa je poročna dvorana. Zunaj pod gankom visi drevak, s kakršnim so se domačini vozili po poplavljenih travnikih.

NMS znak crnBeli grad, ki se tiho zrcali v izvirski vodi ribnika z racami mlakaricami, kleni in potočnimi postrvmi, je obdan z velikim parkom z drevoredi in jasami. Na eni izmed njih na sprehodu v prijetnem poletnem hladu naletimo na kip boginje lova Diane. Okolica je očarljiva v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko se nad zaledenele travnike spustijo skrivnostne meglice. Mimo gradu sta speljani evropska pešpot E6 in pohodniška Krpanova pot. Pokrajina vabi h kolesarjenju in ježi, nedaleč je Križna jama.

Dandanes je grad na obronkih obsežnih jelovo-bukovih gozdov oddaljen od hrupnih prometnic in idealno izhodišče za izlete po prelepem kraškem svetu. Od tod se širijo gozdovi na jug vse do slikovite soimenjakinje gore Snežnik blizu hrvaške meje in na vzhod, kjer se s kočevskimi gozdovi zlivajo v enega zadnjih velikih evropskih gozdnih kompleksov. Enkratno naravno okolje je dom raznovrstnim rastlinam in živalim, medvedom, divjim prašičem, volkovom in risom, pa pticam, mali divjadi, srnjadi in jelenjadi. (Vir: Muzej Grad Snežnik)

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.