Mašun


Mašun 1024 m

Mašun 1024 m leži na nadmorski višini 1024 metrov, v objemu prostranih, neposeljenih snežniških gozdov. Le-ti so ohranili naravno podobo, saj so odmaknjeni od naselij. Na Mašunu je križišče gozdnih cest, ki se vijejo iz Knežaka v Pivški kotlini, iz Babnega Polja prek Županovega Laza in Pudoba v Loški dolini, mimo gradu Snežnik ter iz Ilirske Bistrice preko Zabič-Gomanc in Leskove doline. Mašun tako predstavlja svojevrstno središče med občinami Ilirska Bistrica, Postojna, Cerknica, Pivka ter Loška dolina. Značilnost pokrajine je brezkončen gozd smreke in jelke. Pozimi snežna odeja spremeni krajino v idilično, skoraj pravljično podobo, ki jo lahko občudujemo med sprehodi, smučanjem na manjšem smučišču, na sankališču oziroma teku na smučeh na utrjenih tekaških progah. (Vir: http://www.masun.si/)

Prvo nedeljo po prazniku Marijinega vnebovzetja (veliki šmaren, 15. avgust) je bila vrsto let  lovska (Hubertova) sveta maša pred ostanki lovskega dvorca Schonburg, ki so ga imeli v lasti Waldenburgi. Ljubitelji obilja barv, gozdnih vonjav pa se lahko sprehodijo po Mašunski gozdni učni poti. Le-ta nas popelje tudi na Anino skalo, odkoder je čudovit pogled na Snežnik. Vztrajnejši pohodniki pa se lahko odpravijo na 4-urno pot do vrha Snežnika.

LOKALNO TURISTIČNO VODENJE

Doživite Mašun z nami. Odlikujejo nas ljubezen do domačih krajev, poznavanje krajevne zgodovine in prijaznost. Znamo pripovedovati zgodbe, vključevati domačine in se prilagajati različnim skupinam. Kraje po katerih vas bomo vodili, dodobra poznamo. O njih boste marsikaj zanimivega našli tudi v drugih rubrikah naše spletne strani.

 

 

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.