Pred cerkvijo sv. Antona Puščavnika na Babni Polici


žegnanje na babni polici, nedelja, 22. januarja 2012

Babna Polica, ena od prikupnejših vasic v občini Loški dolini, je na sončno in toplo nedeljo zaživela v vsej njeni popolnosti. Zavetnik tamkajšnje podružnične cerkvice – Sv. Anton Puščavnik je poskrbel, da so to nedeljo romarji na Babno Polico prišli iz vseh smeri, po vseh poteh, ki vodijo k nekdaj romarski cerkvici, ki leži na dobrih 750 m nadmorske višine.

Z nekdanjim romanjem in obhajanjem godu so tudi na Babni Polici povezane številne legende. Utrip 21. stoletja skuša slediti prednikom. Poličani so nas tudi tokrat pogostili, ljudje dobre volje smo lahko darovali za obnovo strelovoda, svojstven čar pa so prispevali tudi konjeniki, ki so k sveti maši na Babni Polici prijezdili. Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Sv. Anton Puščavnik, rojen okrog 250 v Egiptu, umrl 356. Zaznamoval je krščansko meništvo v Egiptu, ko je kot puščavnik vztrajal v samoti, postu in molitvi. Užival je veliko popularnost že v življenju in še bolj po smrti. Njegovo češčenje se je razširilo po vsem krščanskem svetu – vse do danes. Upodabljajo ga s prašičkom, ki naj bi simboliziral njegove skušnjave. Zato je tudi postal zavetnik živinorejcev, mesarjev, ščetkarjev, rokovičarjev itd. Palico v obliki črke T in zvonca so nosili v srednjem veku hospitaliti, ki so nabirali darove za umobolne v zavodih, posvečenih sv. Antonu. Smeli so voditi tudi prašiče po mestnih ulicah, kar je bilo sicer prepovedano. V slovenskem prostoru velja sv. Anton za priljubljenega ljudskega svetnika. Za njegov god 17. januarja ljudje radi prinašajo darove (meso) v cerkve, posvečene sv. Antonu, da si zagotove priprošnjo.

(Vir: http://www.kleindenkmaeler.at/leksikon/anton_puavnik_svetnik_17._januar)

povezani prispevki

Babna Polica

Vodenje po Notranjsko-kraški regiji


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.