Edinstven primer cerkvene arhitekture


zelše – cerkev svetega volbenka
Notranjost zelške cerkve

Notranjost zelške cerkve

Na severozahodnem robu Cerkniškega polja, na enem izmed vstopov v Krajinski park Rakov Škocjan, leži gručasto naselje Zelše.

Čeprav je tu našla prostor cerkniška industrijska cona, je pogled na renesančno cerkev sv. Volbenka še vedno edinstven. Cerkev, do katere vodi kolovozna pot, stoji na nizki vzpetini. Kot jo obdaja hlad stoletnih lip, tako jo obdaja še vedno skrivnost 17. stoletja. Vsaj nam, ki nismo študirali umetnostne zgodovine, je težko sestaviti zgodovinske drobce, še težje pa jih je poiskati.

Sveti Volbenk Zelše odet v sneg

Sveti Volbenk Zelše odet v sneg

Kadar zatajijo sodobni avtorji je vredno odpreti nepogrešljivo življenjsko delo Janeza Vajkarda Valvasorja (1641–1693) Slava Vojvodine Kranjske (1689). Na prilogi Cerkniško jezero je zarisana tudi cerkvica S. Wolffgangi. In listam dalje.

»Župnija Cerknica. Cerkniško župnijo prezentirajo bistriški kartuzijanci, ker spada pod bistriško kartuzijo. Danes je župnik gospod Gregorij Cervič, sv. apostolske stolice notarius in tudi missionarius. Baje je tudi dobil, kakor pravijo, škofijo in partibus infidelium (v Turčiji). … Fara ima 29 podružnic … Cerkvi sv. Volbenka v Selicah, ki so jo šele pred kakimi devetimi leti (1680) sezidali, pripisujejo razne čudeže, da v njej slepci spregledujejo, hromi ozdravljajo itd. O tej cerkvi bi se dalo veliko napisati, zakaj odkar jo je dal sezidati sedanji župnik, se tam baje veliko čudežev dogaja. Cerkniški župnik, gospod Gregorij Cervič, je često pomagal ljudem v najrazličnejših boleznih in težavah ter jih ozdravil. Zato prihaja semkaj neverjetno veliko preprostih ljudi ne le iz Kranjske, temveč tudi iz sosednjih dežel, iz Furlanije, Koroške, Štajerske, Hrvaške in od drugod. Pripovedujejo toliko čudežnih reči in v toliko različnih inačicah, da človek ne ve, kaj naj verjame in kaj ne. Ta govori tako, drugi drugače (pro & contra), pa so zategadelj že poslali semkaj neke komisarje in spravili stvar že večkrat do samega papeža v Rim in do apostolskega nuncija, vendar doslej še niso nič določenega sklenili. Medtem pa kar naprej prihajajo vsak dan nadvse številne množice tujega ljudstva; to sem sam večkrat z začudenjem videl!«

Tako o cerkvi sv. Volbenka Valvasor.

 

Za vodenje po dolini Rakovega Škocjana in okolici se lahko obrnete na info(at)rihtarjeva-domacija.si ali prek gsm 00 386 41 260 985 (Alenka Veber)

povezani prispevki

Vodenje po Notranjsko-kraški regiji

Fotogalerija Notranjsko-kraške regije


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.