Babno Polje Dežela mraza in toplih ljudi


Frank Troha Rihtarjev

Božični in velikonočni spomini

Naslovnica knjige Frank Troha Rihtarjev Božični in velikonočni spomini

Naslovnica knjige Frank Troha Rihtarjev Božični in velikonočni spomini

»Iz domačega Babnega Polja je Frank Troha Rihtarjev (1894–1980) kot mladenič v želji po boljšem življenju tik pred prvo svetovno vojno (1913) odpotoval v Združene države Amerike. Podobno kot so to v tistih časih storili mnogi njegovi sokrajani in mnogi Slovenci iz krajev, kjer je bilo življenje nevzdržno težko in kamor so prispele vesti o možnosti dobrega zaslužka v deželah onkraj Atlantika.

Življenjska zgodba Franka Trohe Rihtarjevega je podobna usodi tistih, ki se niso vrnili domov premožnejši, temveč so ostali v novi domovini, se prilagodili ali vsaj poskušali prilagoditi njenim življenjskim, delovnim in miselnim vzorcem, pri tem pa ohranili ne le spomine na domači kraj in družino ter na podobe svojega otroštva in mladosti, ampak vse to oblikovali tudi v zgodbe, spominske zapise in beležke, v katerih se prepletata dva nedeljiva svetova.«

(Dr. Helga Glušič)

 

 

Frank Troha

Frank Troha Rihtarjev, babnopoljski izseljenec, se je rodil leta 1894.

Frank Troha, p. d. Rihtarjev, se je rodil v Babnem Polju na Notranjskem 15. maja 1894 očetu Frančišku (1871–1942) in materi Mariji, rojeni Gerlj (1868–1955).

Velika družina in dolgovi na Rihtarjevi domačiji so prignali Frankovega očeta, da je zapustil veliko družino s šestimi otroki in z enim še nerojenim ter leta 1904 sledil številnim Babnopoljcem, ki so konec 19. in v začetku 20. stoletja zapustili domači kraj v želji, da ostanejo v Ameriki leto ali dve in se vrnejo domov z bogatim zaslužkom.

Iz obljubljene dežele se je vrnil šele okrog leta 1924. Tako sta materi s kopico otrok največ lahko pripomogla najstarejša dva, Janez in France. A pridne otroške roke niso mogle zmanjšati dolga na kmetiji.

 

 

Rihtarjeva domačija pred letom 1925

Rihtarjeva domačija pred letom 1925

Leta 1913 je 19-letni Frank sprejel težko odločitev in se v skupini petih Babnopoljcev odpravil v Ameriko. Kot pojasnjuje v ohranjenem družinskem pismu, je odločitev prišla nenadoma: »Sreča mi je bila mila, da so se takrat dobili dobri ljudje in mi posodili denar, če mi ne bi bil dal gospod župnik Černe 50 goldinarjev in Lukavi 200 goldinarjev, pa v Ameriko ne bi bil šel, ker na tisto karto, ko jo je dobila Franca od strica Jožeta, jaz nisem mogel iti, lahko bi bila šla pa ona, tudi takrat, ko sem šel jaz, pa se je skesala in to je storila v svojo največjo škodo. Čeprav sem bil takrat zelo mlad, sem bil pa vseeno zvit in tako sem dobil z zvijačo pravilen potni list in tako se je vse hitro završilo, da sem odšel daleč v tuji svet kakor nešteto drugih Babnopoljcev. Prvo pismo, ko sem ga prejel v Ameriko od mame, je bilo silno obžalovanje, zakaj so me pustili, potem ko me ni bilo več, so šele vedeli, kaj so zgubili in dosti več kakor pa kmet svojo edino molzno kravo.«

Dan odprtih vrat na Rihtarjevi domačiji

Dan odprtih vrat na Rihtarjevi domačiji

Drugega oktobra je Troha zapustil domači kraj in se odpravil do ladijskega pristanišča v Trstu. Parnik Martha Washington je izplul 4. oktobra in po sedemnajstih dneh vožnje prispel na Ellis Island, kjer je Troha srečno prestal pregled priseljeniških oblasti in se odpravil v državo Ohio, v mestece Barberton, kjer je že bil njegov stric.

Tu se je leta 1921 poročil s sokrajanko Jennie ter si ustvaril družino.

Trohovo ime v ameriškoslovenskih publikacijah prvič zasledimo leta 1921 v mesečni družinski reviji Čas, prvo daljšo literarno pripoved »Iz obmejne Notranjske« pa leta 1928 v Glasu naroda, katerega stalni sodelavec je bil vse do leta 1963, ko je časopis prenehal izhajati.

Frank Troha Rihtarjev je umrl 26. avgusta 1980 v Barbertonu, Ohio, ZDA.

Trda vezava, ščitni ovitek, zaznamovalna vrvica, 204 strani.

Cena: 10 EUR + poštnina (1,20 EUR)

Naročila sprejema: Zavod Rihtarjeva domačija, Babno Polje 67, 1386 Stari trg pri Ložu

GSM 041 260 985

E-pošta: info@rihtarjeva-domacija.si

 

Izid knjige so podprli

URAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA SLOVENCE V ZAMEJSTVU IN PO SVETU

OBČINA LOŠKA DOLINA

JAVNI ZAVOD ZA KULTURO IN TURIZEM GRAD SNEŽNIK

ter številni drugi

Celoten prihodek od prodaje knjig je namenjen prenovi pisateljeve rojstne domačije – Rihtarjeve domačije – v Babnem Polju.