Naslovna_slika_molicka_planina


Sv. Ciril in Metod na Molički planini (1780 m)

Med vrsto kapel, ki so jih gradili med planšarskimi naselji, za planšarje in planince ali pa celo samo za slednje, spada tudi druga najvišja kapela pri nas – kapela sv. Cirila in Metoda na Molički planini.

Molička planina

Kapelica sv. Cirila in Metoda na Molički planini

Že pred prvo svetovno vojno so mnogi planinci romali v Savinjske Alpe, tja pod vitko Ojstrico, na Kocbekov dom in na bližnji vršiček nad Robanovim kotom k skromni kapeli sv. Cirila in Metoda.

Molička planina

Na Moličko planino vodi več planinski pot. Ena izmed njih pelje iz planine Podvežak.

Prvo kapelo je na tem mestu leta 1898 postavila Savinjska podružnica slovenskega planinskega društva v spomin 60-letnice mašništva papeža Leona XIII. in 50-letnice vladanja cesarja Franca Jožefa. V petdesetih letih pa jo je porušil “skrivnostni plaz”. V Gospodovem letu 1989 je bila kapela po načrtih arh. Kvaternika spet postavljena. Leta 1990 pa jo je blagoslovil mariborski škof dr. Kramberger.

V poletnih mesecih se tu zopet vrste maše, kamor prihajajo planinci z različnih krajev, po različnih planinskih poteh. Vse tiste, ki se radi umaknejo v samoto gora, v njihovo tišino in tudi izziv, spremljajo na poti na Moličko planino raznobarvne cvetice kot redko kje, lep višinski macesnov gozd, osamljene tise in lep razgled na vrhove, ki obkrožajo Robanov kot.

Molička planina

Planinske poti so zgledno urejene

Čeprav se zde planinske trate zaraščene z rušjem, pastirski stanovi razpadajoči, se življenje na Moličko in okoliške planine vrača.


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.