Rojstno mesto Piran


Alenka Veber,

 

 

univerzitetna diplomirana socialna delavka, se je rodila leta 1968 v Piranu, otroštvo je preživela v Babnem Polju na Notranjskem. V času srednje šole v Postojni je leta 1986 uspešno zaključila usposabljanje za planinskega mladinskega vodnika v Bavščici.

Alenka Veber

Od leta 1988 živi in dela v Ljubljani, kjer se je leta 1991 redno zaposlila pri Celjski Mohorjevi družbi kot urednica knjižnih izdaj. Je članica Društva katoliških novinarjev Slovenije.
V letu 2003 se je priključila članom Fotokluba Anton Ažbe iz Škofje Loke in si v dveh letih pridobila naziv fotograf 2. razreda Fotografske zveze Slovenije (F2 FZS). Prosti čas posveča pohodništvu in fotografiji, s svojimi prispevki pa se oglaša v različnem revialnem tisku (Božje okolje, Družina, Družinska pratika, Gea, Ognjišče, Prepletanja, Planinski vestnik, Naša Luč).
Leta 2000 je za mesečnik Ognjišče pripravljala fotoreportaže v rubriki Razgledi za dušo, kjer je predstavljala manj znane bisere slovenske sakralne dediščine.
V letnikih od 2002 do 2004 je za Ognjišče pripravljala fotoreportaže v rubriki Vabilo na pot, v kateri je predstavljala slovenske tematske poti (kulturne, zgodovinske, planinske, gozdne, učne, naravoslovne …).

Alenka Veber

Alenka Veber je odlična poznavalka Gorskega Kotarja

V letniku 2005 mesečnika Ognjišče je v novi rubriki Zavarovane lepote predstavila nekatera znana in manj znana območja v Sloveniji, ki so bila zavarovana zaradi ohranjanja naravnih in kulturnih vrednot. Pri Celjski Mohorjevi družbi je leta 2005 pripravila Mohorjev namizni koledar 2006 – Po poteh kulturne in naravne dediščine, kjer je v besedi in sliki predstavila 53 tematskih poti.
V letu 2006 je za mesečnik Ognjišče ponovno začela pripravljati rubriko Vabilo na pot, s čimer je nadaljevala tudi v letu 2007.

Na domači zemlji

Enkrat letno Alenka obišče Center starejših Cerknica in pripravi kulturni program

Za radio Ognjišče od leta 1995 pripravlja kulturno oddajo Iz Mohorjeve skrinje, občasno sodeluje tudi v oddajah Slovenc Slovenca vabi in Doživetja gora in narave.
Od leta 2001 večkrat letno za radio Slovenija I. program pripravlja Duhovno misel.
V letu 2006 je začela s predavanji, poimenovala jih je Iz popotne bisage. Predavanja oz. večere, kjer se prepletajo beseda, glasba in fotografije, obogati tudi citrarka Damjana Praprotnik iz Dvorij na Gorenjskem. Z njimi želi avtorica na nekoliko drugačen način predstaviti svoja ljubiteljska popotovanja širom po Sloveniji predvsem pa navdušiti poslušalce, da tudi oni obujejo čevlje, vzamejo v roko popotno palico in začnejo odkrivati manj znane lepote naše dežele.
V letu 2007 je postala tudi stalna sodelavka spletnih strani www.kam.si, kjer objavlja prispevke v rubriki Slovenske pešpoti in Krajinski parki.

Leta 2009 je za mesečnik Ognjišče pripravljala rubriko Svetniške višave, kjer je predstavljala slovenske kraje, ki so poimenovani po zavetnikih cerkva.
V zadnjem času se v prostem času posveča raziskovanju publicistične dejavnosti prastrica in rojaka Franka Troha (1894–1980), ki je leta 1913 za vedno zapustil notranjsko vasico Babno Polje. V različnem izseljenskem časopisju je Troha zapustil bogato pripovedno delo, prepleteno s šegami in navadami domačega kraja in novim življenjem v Severni Ameriki.
Obsežno Trohovo pripovedno delo kar kliče po etnološki obravnavi, zato se je Alenka odločila, da se v šolskem letu 2007/08 vpiše na podiplomski študij na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti, kjer si je za magistrsko delo izbrala obravnavo Trohovega pripovednega dela.

Za leto 2012 za mesečnik Ognjišče pripravlja reportažne zapise o slovenskih muzejih.

Je članica Športnega društva Planjava Babno Polje, Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar v Poljanski dolini, Planinskega društva Cerknica in Društva žena in deklet na podeželju Ostrnice Loška dolina.

V letu 2009 je skupaj s člani ŠD Planjava Babno Polje začrtala prvo slovensko pešpot, ki je posvečena slovenskemu izseljencu Iz Babnega Polja do Goričic – Po poteh izseljenca Franka Troha Rihtarjevega. V okviru Društva je v letu 2010/2011 začela v domačem Babnem Polju organizirati predavanja, kjer gostijo različne predavatelje, predvsem s področja pohodništva (planinstvo, gorništvo, varstvo narave, alpinizem itd.). Z predavanji nadaljuje tudi v letu 2011/2012

V letu 2011 je skupaj s kolegico Ireno Kovač uspešno zaključila usposabljanje za lokalno-turistično vodnico po Notranjsko-kraški regiji.

_____________________
S fotografijami je samostojno ali v sodelovanju z drugimi avtorji opremila naslednje knjižne izdaje:

Pismo naslednji generaciji : vsakdanja skrb za okolje in zdravje: Celje : Mohorjeva družba, 1997
Rad te imam, Celje: Mohorjeva družba, 1997, 2003
Petdeset let Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje, Ljubljana: Glasbena šola, 1998
Pisma prijateljici ali Kramljanje o vzgoji: Celje : Mohorjeva družba, 1998
Rotija, Koper: Ognjišče, 1998
Žarki upanja, Celje: Mohorjeva družba, 1998, 2001
Zakaj je regrat plevel?, Celje: Mohorjeva družba, 2000
Biti z naravo : z naravo do telesnega in duševnega zdravja, Celje: Mohorjeva družba, 2001
Dotaknil se me je : moje romanje po poti molitve, Ljubljana: Župnijski urad Dravlje, 2002
Župnijska cerkev spreobrnjenja sv. Pavla na Vrhniki: Vrhnika : Župnija, 2002
Po enosmerni poti : življenjska pot slovenskega romarja: Celje : Mohorjeva družba, 2003
Župnijska cerkev sv. Fabijana in Boštjana ter sv. Jerneja v Kočevju in njene podružnice: Kočevje : Župnija, 2003
Vzgoja za zdravje : učbenik za predmet Vzgoja za zdravje in socialna medicina s statistiko za 1. letnik srednjih zdravstvenih šol (izobraževalni program Tehnik zdravstvene nege): Celje: Mohorjeva družba, 2004
Preproste zgodbe s solčavskih planin: Celje: Društvo Mohorjeva družba : Celjska Mohorjeva družba, 2005


Komentarji(1) na članek Alenka Veber

Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.