Makalu from Island Peak


ŠPORTNO DRUŠTVO PLANJAVA BABNO POLJE

Vas vljudno vabi na redno zimsko predavanje, v soboto, 21. januarja 2012, ob 18. uri v prostorih Turistične kmetije Pri kovačiji, Babno Polje 28 c. Vstop prost!

Gost januarskega predavanja bo Marjan Manfreda Marjon. Marjon je eden izmed veljakov slovenskega alpinizma, zapisal pa se je tudi v zgodovino svetovnega.

Čo Oju, Lotse, Makalu in Everest, kot so vidni iz Mednarodne vesoljske postaje (Vir: NASA, Janderk Jan Derk)

Prvi osemtisočak, na katerega je stopila slovenska noga, je Makalu. 15. oktobra 1975 je to uspelo skupini alpinistov odprave pod vodstvom Aleša Kunaverja. Skupino so poleg Vikija Grošlja sestavljali še Nejc Zaplotnik, Marjan Manfreda – Marjon (ki se je na vrh povzpel brez dodatnega kisika in tako postavil takratni svetovni rekord), Stane Belak-Šrauf in Ivč Kotnik (Vir: Wikipedija)

Foto na naslovnici prispevka, Makalu from Island Peak, (Vir: Wikipedija, Foto:http://www.flickr.com/photos/mc)

 

 

 

Tudi na podeželju so željni znanja

Športno društvo Planjava prihaja iz najhladnejšega naseljenega kraja v Sloveniji – Babnega Polja (Notranjsko-kraška regija). Društvo je že drugo jesen (2011) zapovrstjo pripravilo niz predavanj jesen/zima 2011/2012, ki potekajo od meseca oktobra 2011 do meseca marca 2012.

Za njimi so že štiri predavanja. Na prvem so Metka Pavšič, Martina Slokar in Danica Markič predstavila enomesečno hojo po romarski poti sv. Jakoba – Camino de Santiago de Compostela. V besedi, glasbi in fotografiji so poslušalci lahko prisluhnili trem različnim zgodbam, trem iskanjem.

Gostja drugega predavanja je bila klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj. Spregovorila je o podnebnih spremembah, ki močno presegajo meteorološke okvire. Udeleženci so lahko samo potrdili dejstvu, da podnebne spremembe največ povzroča ravno človeštvo samo.

Konec novembra so ob Mednarodnem letu gozdov gostili mag. Špelo Habič, univ. dipl. inž. gozdarstva. Predavateljica je predstavila učne poti v Notranjsko-kraški regiji. V kulturnem programu je sodeloval tudi harmonikaš Domen Šraj.

Društvo je plodno leto zaključilo z gostovanjem prof. geografije in zgodovine ter predsednikom Društva ljubiteljev Križne jame Matejem Kržičem. Predavatelj je poleg Križne jame predstavil tudi druge jame iz Notranjsko-kraške regije ter spregovoril tudi o tem, kam se stekajo vode iz čistilnih naprav ter ali so vse jame primerne za turistični obisk.

V novem letu 2012 pa bodo sledili predavatelji: alpinist Marjan Manfreda Marjon, biolog dr. Peter Skoberne ter prim. dr. Iztok Tomazin, dr. med., zdravnik in gorski reševalec.

Vsa predavanja potekajo na Turistični kmetiji Pri kovačiji v Babnem Polju, prepoznavna pa so tudi že izza občinskih meja. Med udeleženci so tako tudi člani PD Cerknica ter številni poslušalci iz obmejnega Prezida.

Program predavanj pripravlja članica ŠD Planjava in vodja pohodniške sekcije pri Društvu Alenka Veber, omogočajo pa ga: ŠD Planjava Babno Polje, občina Loška dolina, Športna zveza Loške doline in Turistična kmetija Pri kovačiji.

povezani prispevki

Športno društvo Planjava Babno Polje

Novoletni pohod na Županov laz

Predavanja v Babnem Polju

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.