Na Mont Blanc


Na Mont Blanc

Pred tretjo adventno nedeljo v letu 2010 je Športno društvo Planjava Babno Polje za ljubitelje gora in pohodništva organiziralo tretje predavanje iz niza sedmih načrtovanih predavanj. Že pred začetkom predavanja so udeležence ob svetlobi bakel prijazno sprejeli s toplimi napitki pred kmečkim turizmom pri Kovačiji.

Predavatelj Zmago Slevc v družbi z nastopajočimi.

Udeleženci so z zanimanjem pričakovali gornika in člana ŠD Planjava Babno Polje Zmaga Slevca, ki prihaja iz obmejnega Prezida. Na svoji gorniški poti je Zmago osvojil pet štiritisočakov ter tri trisočake. Izmed vseh osvojenih vrhov je predavatelj tokrat največ pozornosti posvetil najvišji gori v Alpah ter v Zahodni Evropi – Mont Blancu (pribl. 4810 m). Masiv Bele gore, kot zveni njeno ime v slovenščini, leži v Savojskih Alpah na meji med Francijo in Italijo. Kot vsaka gora je tudi Mont Blanc lahko nevarna, kljub temu, da se na njen vrh ob izredno lepem vremenu vijejo kolone. Vsekakor je za vzpon na Mont Blanc potrebno znanje uporabe derez in cepina, ter aklimatizacija.

Slevc nam je Mont Blanc približal tudi iz manj prijetne strani, saj mu prvič vzpon nanj ni uspel. Opozoril pa je tudi na razpoke in serake v vršnem delu Mont Blanca. Ob vrnitvi z vrha se je, potem ko sta s sogornikom že mislila, da se lahko razvežeta, tudi sam znašel v eni izmed razpok.

Predavatelj Zmago Slevc

Občuten izbor fotografij in Zmagova pripoved so marsikomu približali visok gorski svet, ki ga bo verjetno tudi še v prihodnje podoživljal le na predavanjih. Za praznično vzdušje so poskrbeli tudi glasbeniki: Kaja in Andraž Šoštarič s trobento in saksofonom ter Marija Slevc na violini.

S to prireditvijo je ŠD Planjava Babno Polje sklenilo izredno delovno leto 2010.

 

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.