Damjana Praprotnik


Na Gorenjsko

Prostovoljci in nastopajoči (Foto Janez Kuhar)

Po uspešnem in odmevnem tretjem pohodu Iz Babnega Polja do Goričic, na katerem so sodelovali številni prostovoljci iz vasi občine Loška dolina in Goričic (občina Cerknica), skozi katere se vije pot, je ŠD Planjava Babno Polje prizadevne in naklonjene občane povabilo v Cerklje na Gorenjskem. V župnijski cerkvi Marije Vnebovzete je v petek, 27. maja 2011, Damjana Praprotnik, pohodnike je že drugo leto spremljala na citrah, organizirala letni koncert Citre in več. Izvedle so ga študentke in študentje Koroškega deželnega konservatorija Celovec (Kärntner Landeskonservatorium Klagenfurt) iz razreda prof. Ilse Bauer Zwonar z gosti.

S povabilom na koncert se je Društvo želelo vsaj deloma zahvaliti številnim občanom, ki so ogromno prispevali, da pohod še vedno odmeva v srcih 260 pohodnikov.

Prihoda kar petdesetih Notranjcev pa se je še posebej razveselila Damjana Praprotnik. Tako njo kot njene študentske kolege, smo še posebej nagradili z dolgimi aplavzi.

Iz veznega besedila smo izvedeli, da so citre ljudsko strunsko glasbilo iz družine brenkal, razširjeno predvsem v alpskih deželah. Strune so napete preko resonančne škatle in jih delimo v dve skupini: 5-melodijskih in od 27-37 prostih strun. Proste strune dalje delimo na akordične, basovske in kontrabasovske. Na desnem palcu ima citrar naprstnik, s katerim brenka po melodijskih strunah, s prsti leve roke pa na melodijske strune pritiska. Preostali prsti desne roke brenkajo spremljavo.

Damjana Praprotnik, v naši občini se je s citrami predstavila že štirikrat, prihaja iz Dvorij pri Cerkljah. Je študentka rednega študija petega semestra citer pri prof. Ilsi Bauer Zwonar. Med številnimi dosežki Damjane Praprotnik velja poudariti srebrno priznanje, ki ga je osvojila na tekmovanju citre-solo pred štirimi leti. Ponosna je tudi na ansambel, ki ga v letošnjem letu vodi pri otroški folklorni skupini Domžale. Igra tudi v različnih zasedbah kot so Citrarski orkester Draustadt Villach, ansambel Multicord ter z njimi nastopa po Avstriji, Nemčiji in Italiji.

Poleg Damjane so na koncertu v Cerkljah nastopili še izvajalci na mandolini, čembalu, violončelu, klavirju in opreklju – glasbilu s strunami, po katerih tolčemo s kladivci in jih opreklar drži med kazalcem in sredincem obeh rok. Poleg Damjane Praprotnik na citrah so nastopile še Silvia Igerc na citrah, Anna Lindermuth na opreklju, Attila Salbrechter na klavirju in čembalu, Manuel Schager na violončelu, Marianne Schoenthaler na citrah in Anna-Lena Stabentheiner na opreklju.

Koroški deželni konservatorij je bil ustanovljen 1934 leta, zasnovan pa že 1828 leta kot koroško glasbeno društvo, ki je tudi poučevalo razne instrumente. Sedaj poučuje na konservatoriji več kot 80 profesorjev. Vse več Slovencev se odloča za študij glasbe v Celovcu. Koncert v Cerkljah je domiselno povezovala Ana Jagodic. Ob koncu koncerta se je zahvalila vsem, ki so pomagali ustvariti čudovit glasbeni večer.

Poslušalci, med njimi tudi petdeset iz občine Loška dolina, so bili navdušeni nad izvajanjem skladb, v katerem so študentke in študentje nadvse kvalitetno predstavili različne zvrsti glasbe, za kar so bili nagrajeni z dolgim aplavzom. Kot dodatek pa so nastopajoči z gosti navdušili občinstvo s skladbo Cerkljanska fara, v priredbi mag. Franza Fellnerja.

Janez Kuhar in Alenka Veber

Fotografiji Janez Kuhar

 

Povezani prispevki

Damjana Praprotnik

Dan odprtih vrat na Rihtarjevi domačiji

Dvesto obiskovalcev na dnevu odprtih vrat na Rihtarjevi domačiji


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.