Iz_popotne_bisage


Damjana Praprotnik

Damjana Praprotnik na večeru Iz popotne bisage

Z glasbo sem se srečala že v rosnih letih v domačem kraju (Dvorje pri Cerkljah na Gorenjskem), ko smo igrali na raznovrstne doma narejene inštrumente. Kasneje sem se odločila za citre in se pri 11. letih začela učiti igranja le-teh. Pri ga. Vidi Učakar sem si nabirala prvo znanje o igranju na citre z dunajsko uglasitvijo. Sledilo je veliko nastopov, predvsem kot glasbeno ozadje pri večerjah na Bledu in okolici. Igrala sem tudi na raznih razstavah, otvoritvah, porokah, obletnicah, prireditvah v domačem kraju in okolici. Udeleževati sem se začela raznih srečanj slovenskih citrarjev na Ermanovcu in Kopitniku, seminarjev po Sloveniji. Sodelovala sem z Društvom ljubiteljev harmonik Godič ter z Alenko Veber, s katero pripravljava večere Iz popotne bisage in druge prireditve.

Snežni valček

 

Damjana Praprotnik

Na nastopu v Ljubljani

Na nekem srečanju se je pokazala možnost za študij citer. To možnost sem z veseljem izkoristila, pri čemer mi je s pripravami pomagal g. Peter Napret. Na standardni uglasitvi me je poučeval eno leto in mi pomagal pri sprejemnih izpitih na Koroškem deželnem konservatoriju Celovec (Kärntner Landeskonservatorium Klagenfurt).

 

Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih sem začela s študijem pri priznani avstrijski citrarki prof. Ilse Bauer-Zwonar. Še vedno nastopam po Sloveniji, sem članica Citrarskega orkestra Beljak (Zitherorchester Draustadt Villach) in Citrarskega orkestra na Dunaju (Klangmosaik Wien), ansambla Multicord s katerim smo se udeležili različnih festivalov, prav tako sodelujem na seminarjih doma in v tujini. Igram tudi v različnih sestavih (oprekelj, violina, kitara, citre, …) s katerimi nastopamo v šoli in drugod. Glasbeni repertoar se je iz ljudskih pesmi in zimzelenih uspešnic razširil še na staro glasbo in glasbo klasičnega obdobja, prav tako igram tudi jazz in moderne skladbe.

Damjana Praprotnik

Igranje na koncertu na Dunaju

Večji del osnovne in celo srednjo šolo sem plesala pri folklornih skupinah, opravila sem tudi tečaj za vodjo odraslih folklornih skupin. Sodelujem pri Slovenskem Karitasu, kjer se kot prostovoljka odpravljam z otroci na morje, sem tudi animatorka na oratorijih. Nekaj let sem se učila igranja na kitaro in s skupino smo nastopali po okolici. Z mladimi iz naše župnije se trudimo ohranjati kulturno dediščino pritrkavanja, tako da se za praznike povzpnemo v zvonik in zaigramo kakšno pesem tudi na zvonove.

Damjana bo igrala tudi na prvem Dnevu odprtih vrat na Rihtarjevi domačiji, v nedeljo, 8. januarja 2012.

 

 

 

 

 

 

Vabljeni k poslušanju

 

Kam bova vandrala

 

Zagorski zvonovi

 

Kje so moje rožice

 

Lepo je res na deželi

 

Le predi, dekle predi

 

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.