Pogrinjek v Palčavi šiši


Palčava šiša, Plešce

Posestniška hiša iz leta 1856 – kulturni spomenik na meji med Hrvaško in Slovenijo

Etnološka zbirka »Palčava šiša« v vasi Plešce  je odprta za javnost od leta 2006 kot pomnik sožitja slovenske, hrvaške in nemške kulture na obmejnem delu obeh držav.

V hiši je predstavljeno življenjsko okolje bogate trgovske podeželske družine iz sredine 19. stoletja ter življenje in kultura prebivalcev doline Čabranke na obeh straneh meje. Posestvo ima še vedno ohranjeno staro trgovino z originalno opremo iz sredine 19. stoletja, obokano pritličje s predstavitvijo gostilne, v nadstropju staro pisarno, salon z bogato opremo, knjižnico in dekoracijo iz osemdesetih let 19. stoletja ter spalnice in zidano stranišče. Na ogled so zanimiva etnografska zbirka, prostori podstrehe in obokane kleti za nekdanjo vinsko veletrgovino. K hiši spada edino v celoti kamnito gospodarsko poslopje v dolini, kjer so predstavljene tradicionalne obrti in domači govori od Sv. Ane preko čabranskega dela, vse do Babnega Polja. Hiša je opremljena z originalnim pohištvom in uporabnimi predmeti, najstarejši kosi segajo v 18. stoletje.

Trgovina v Palčavi šiši

Trgovina v Palčavi šiši

Spoznali boste lahko glasbo harmonikarjev, ki so jo  igrali v Palčavi gostilni, in narečje tega dela Hrvaške in Slovenije. V salonu boste poslušali staro gramofonsko glasbo v salonu in poskusili  katero od domačih dobrot ali preživeli del dneva v družbi domačinov in njihovih pripovedi. Lahko se udeležite tudi etnoloških delavnic ali katere od prireditev, ki jih organizirajo.

»Palčava šiša« se nahaja v središču vasi Plešce, vhod v zbirko je nasproti vhoda v župnijsko cerkev.

Iz »Palčave šiše« se lahko odpravite na sprehod po eni izmed dveh urejenih krožnih poti. Spoznali boste vas, okolico in zgodovino tega dela doline. Lahko se odločite za pohod po stari romarski poti mimo Tamažavega mlina na Pleškem potoku na Sveto Goro, na pohod po razglednih bregovih nad dolino do naselij Požarnica, Kamenski hrib ali Okrivje, lahko pa tudi preko Požarnice in Podsten do Zamosta.  Poleg ostankov starih naselij boste odkrivali mline, žage in kovačije na vodni pogon na Gerovčici, njen izvir pod prepadnimi stenami Svete Gore, legendo Petra Klepca, sosednjo Osilnico in visoke vrhove na slovenski strani doline ter še marsikaj drugega …

 

Gostilna v Palčavi šiši

Gostilna v Palčavi šiši

Dobrodošli!

Dodatne informacije:

»Palčava šiša«

Ulica A. Muhvića 28, 51303 Plešce

tel. +385 51 825 124 ali +386 41 744 828

smole.marko@gmail.com

Ostale informacije o območju: http://www.croatia-travel-guide.com/hr/Ple%C5%A1ce

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.