Volnik


Društva združila korake

V nedeljo, 27. februarja 2011, sta se vabilu Planinskega društva Cerknica (občina Cerknica) odzvala Športno društvo Planjava Babno Polje (občina Loška dolina) in Planinsko društvo Logatec (občina Logatec).

Pot smo začeli v prijetni kraški vasici Pliskovica

Planinska vodnica cerkniškega planinskega društva Štefanija Šebalj-Mikše je ob sovodenju planinske vodnice Alenke Mrak iz PD Logatec pripravila letnemu času primeren pohod na Veliki Volnik (Monte Lanaro) v Italiji.

Na 546 m visok Veliki Volnik smo se podali iz kraške vasice Pliskovica (280 m), mimo kala Mlačna. Po premaganih nekaj manj kot 300 m nadmorske višine smo dosegli vrh Volnika z razglednim stolpičem, od koder se ob jasnem vremenu razgled razpoteza na vse strani. A vetrovno vreme je pospešilo naš korak do svetišča na Tabru nad vasjo Col v občini Repentabor, ki je svoje ime prevzela po cerkvi sv. Device Marije. Občina Repentabor spada med najmanjše v Tržaški pokrajini v Italiji. Večina prebivalcev občine je slovenske narodnosti. Le ti si prizadevajo za ohranitev slovenskih imen krajev.

Razvaline v okolici cerkve pričajo o nekdaj burni zgodovini teh krajev. Del te nam je razložil slovenski duhovnik Anton Bedenčič, župnik na Repentabru.

Vetrovno, a razgledno

Premerili smo še nekaj korakov in pohod zaključili v podzemlju. Spustili smo se v Briškovsko jamo v Briščikih (Borgo Grotta Gigante). Od leta 1995 je registrirana v Guinessovi knjigi rekordov kot največja turistična jama na svetu. Prostornina velike dvorane znaša 600000 m3, njena višina 107 metrov, širina 65 metrov, dolžina 130 metrov, celotna dolžina jame znaša 260 metrov. Poleg prelepih kapniških tvorb sta v jami še dva viseča vodovodna nihala, ki se uporabljata za posebna znanstvena raziskovanja.

V celodnevno druženje je ta dan svoje korake združilo 44 planincev ter si medsebojno delilo pohodniške izkušnje in stkalo zanimive ideje za več kot dobrodošle skupne pohode tudi v prihodnje. Tokratna udeležba članov treh Društev je lahko samo vzpodbuda za nadaljnje sodelovanje in skupne pohode.


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.