Dan odprtih vrat na Rihtarjevi domačiji


Babno Polje, 8. januar 2012

Zavod Rihtarjeva domačija je v nedeljo, 8. januarja 2012, pripravil prvi Dan odprtih vrat na Rihtarjevi domačiji v Babnem Polju. Raziskovalka publicistične dejavnosti Franka Trohe Rihtarjevega Alenka Veber Rihtarjeva je ob sooblikovanju programa z Damjano Praprotnik, citre in Domnom Šrajem, harmonika skoraj 200 obiskovalcem skozi ves dan podajala zgodbo notranjskega izseljenca, s poudarkom na njegovim božičnih spominih.

Ob krušni peči v Rihtarjevi hiši

Sončna in ne premrzla nedelja je v Babno Polje pripeljala obiskovalce iz domala vse Slovenije. Številni od njih so se udeležili že jutranje sv. maše v župnijski cerkvi sv. Nikolaja, kjer je zbrane nagovorila tudi Alenka Veber.

Že prvi obiskovalci so dodobra napolnili Rihtarjevo hišo in se ob toploti krušne peči prepustili odkrivanju zgodovine notranjskega izseljenca, ki je kot 19-letni fant za vedno zapustil svojo rodno domačijo – Rihtarjevo domačijo.

Doživeto odstiranje zgodovine Rihtarjeve Alenke je obiskovalce popeljala dobrih sto let nazaj. Še več: Alenka je odstrla še marsikak drobec iz zgodovine Rihtarjeve hiše, skorajda dvestolet stare in nekdaj mogočne Notranjske kmetije.

Vabljeni k ogledu kratkega videa

Domen Šraj iz Kozarišč

V osmih ponovitvah skozi ves dan sta njeno pripoved popestrila študentka citer na Koroškem deželnem konzervatoriju Damjana Praprotnik iz Dvorij na Gorenjskem ter nadarjen 11-letni harmonikaš Domen Šraj iz Kozarišč iz Loške doline.

Na dvorišču Rihtarjeve domačije pa so obiskovalce sprejemali ljudje dobre volje, ki so hkrati tudi člani raznih društev, kot so Športno društvo Planjava Babno Polje in članice Društva žena in deklet na podeželju Ostrnice, Loška dolina. Pogostili so jih z domačim pecivom, čajem in kavo.

Rihtarjeva hiša, s staro kmečko pečjo, škripajočim podom, kmečko mizo in domoljubnim šopkom, dokumentarnimi fotografijami je na dnevu odprtih vrat pripovedovala zgodbo. Žalostno in veselo. Zgodbo o nekdaj močni kmetiji, s katere so v Severno Ameriko odšli kar trije Alenkini predniki. Zgodbo o Rihtarjevem Francetu, ki se je, da bi lažje prebolel domotožje, lotil pisateljevanja.

Pripoved, glasba, tihožitje

Ne samo Notranjski, temveč celotni Sloveniji je Troha zapustil bogato pripovedno delo, ki pripoveduje o življenju na širšem Notranjskem v začetku 20. stoletja in o življenju slovenskih priseljencev v Severni Ameriki.

Dan odprtih vrat na Rihtarjevi domačiji mirno uvrstimo tudi v dogodke ob Evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijskega sožitja. Na dnevu so se tako zvrstili od najmlajših do najstarejših.

Številna udeležba, odzivi in navdušenje so za naše delo največja potrditev, da smo na pravi poti.

Prostovoljni prispevki, ki so bili darovani, bodo namenjeni obnovi Rihtarjeve domačije oz. Rihtarjevega skednja.

Zavod Rihtarjeva domačija se zahvaljuje vsem ljudem dobre volje, vsem prostovoljcem, ženam in dekletom, ki so pripomogli, da naše delo ni bilo zaman.

Posebna zahvala pa gre Katoliškemu tedniku Družina, katoliškemu radiu Ognjišče, Radiu 94, občini Loška dolina ter dopisniku Notranjsko-kraških novic Borutu Kraševcu.

Za potrebe našega nadaljnega dela smo dan odprtih vrat na Rihtarjevi domačiji posneli tudi na filmski trak ter na radijski snemalnik.

V kolikor želite za potrebe objave posnetke v večji resoluciji, nas prosim kontaktirajte.


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.