Čebelarstvo Troha Babno Polje


Čebelarstvo Troha Babno Polje
Tradicionalni slovenski čebelnjak

Čebelnjak Čebelarstva Troha Babno Polje

Čebelarstvo Troha ima svoje začetke v letu 1986, ko je oče Alojz Troha dobil štiri družine v AŽ panjih. Kmalu smo na domačem vrtu postavili tradicionalen slovenski čebelnjak z šestintridesetimi AŽ panji. Okolje je zelo primerno za čebelarstvo, saj je brez industrije.

Danes čebelarimo na 36 AŽ panjih, 10 nakladnih panjih ter 12 rezervnimi družinami. Čebelnjak, vse panje in prašilčke smo naredili oz. izdelali sami, kar je sad dolgoletne družinske tradicije mizarstva.

Med je že od nekdaj cenjeno hranilo in zdravilo, je proizvod čebele in lahko rečemo, da je v njem del neokrnjene narave, opevala sta ga že Homer in Demokrit, Pitagora pa je izjavil: »Če ne bi jedel medu, bi umrl štirideset let prej.«

Albert Einstein pa je dejal: »Ko bodo izginile čebele, bo izginil tudi človek.«

Tem modrostim želimo slediti tudi mi. Pri nas lahko dobite:

Gozdni med
Panji so poslikani tudi z otroškimi motivi

Panji so poslikani tudi z otroškimi motivi

Gozdni med, ima različne odtenke rjavkaste barve, saj je naravna mešanica medu, ki nam ga ponuja gozd. Še posebno je okusen na črnem kruhu, v skutinih jedeh ter nepogrešljiv v omakah in polivkah. Ker vsebuje veliko rudninskih snovi (zlasti železa), se priporoča pri slabokrvnosti, krepi pa tudi odpornost organizma.

Čebele na gozdni paši nabirajo medičino in mano na različnih drevesnih vrstah in rastlinah gozdne podrasti. Zato je med s te paše precej raznolik, odvisno od vrste, ki v njem prevladuje …

Smrekov med
Čebelice čebelice

Čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice, pozabi vas nikdar ta stari čebelar (Slak)

Smrekov med je v tekočem stanju rdečkastorjav in precej gost. Ima okus po smoli in je zelo bogat z mineralnimi snovmi. Poda se k mlečnim jedem in namazom ter raznim omakam. Po lastnostih je podoben hojevemu medu.

Hojev med
Skrben čebelar Alojz Troha

Skrb čebelarja Alojza Troha v zimskem času

Hojev med ali hojevec je temnejše rjavozelene barve in precej gost ter ne kristalizira rad. Ta med je skoraj brez vonja in zelo prijetnega, milega okusa. Posebno se poda k črnemu kruhu, mlečnim napitkom in suhemu sadju. Vsebuje mnogo rudninskih snovi in »terpene«, ki mehčajo sluz pri boleznih dihalnih organov. Porabniki ga zelo cenijo, saj velja kot odlično sredstvo proti kašlju in bronhitisu.

Hoja ali jelka je zelo pomembna za slovensko čebelarstvo. Pri nas velja za eno najpomembnejših čebeljih paš, prav tako pa je hojev med izredno cenjen. Njeno medenje je precej muhasto, kadar pa zares zamedi, je bera izdatnejša kot na katerikoli drugi rastlini.

Cvetlični med
Cvetoči travniki Babno POlje

Cvetoči travniki v Babnem Polju

Čebele ga naberejo na travniških cvetlicah in drugih cvetočih rastlinah. Barva cvetličnega medu je v vseh odtenkih od svetlorumene do rumenkastorjave. Kristalizira prej ali pozneje – odvisno od vrste rastline s katere izhaja. Kristali so različne velikosti. Cvetlični med je okusen na kruhu ali v pecivu, primeren je za pripravo lahkih mesnih jedi in različnih napitkov. Krepi srce in ožilje.

Med s sokom rdeče pese

Veliko ljudi ne prenese okusa rdeče pese, kaj šele da bi pili njen sok, ki mu pripisujejo številne dobre lastnosti v zvezi z zdravjem ljudi. Mnogi mislijo, da je med s sokom rdeče pese mešanica soka in medu. To je zmotno mišljenje, saj je to le osnova za pripravo takega pripravka. Med s sokom rdeče pese je med z dodatkom tega soka, ki ga čebele še enkrat predelajo in dodatno oplemenitijo z izločki svojih žlez. Prav tako je potrebno počakati, da takšen med dozori, in šele takrat ga odvzamemo iz panja in točimo. Je temno rdeče barve, velik del okusa po rdeči pesi pa se porazgubi. Uživanje tega naravnega izdelka priporočamo vsem, ki so pod vplivom raznih stresov, in ljudem, ki imajo težave z dihali. Ker ta med vsebuje precej soka rdeče pese, ga priporočamo tudi bolnikom po prebolelih hudih boleznih. Prav tako po njem pogosto povprašujejo onkološki bolniki. Uživamo ga po dve čajni žlički na dan.

Propolis ali zadelavina

Je smolast čebelji proizvod, ki ga čebele proizvedejo s pomočjo žlez slinavk. Propolis je sestavina smole, voska, eteričnih olj in cvetnega prahu. Propolis je uporaben proti bakterijam, virusom in glivicam. Razredčen je z 70% alkoholom. Za zdravljenje sluznice želodca, požiralnika in črevesja uporabljamo 8-10 kapljic na kocki sladkorja ali v pol dcl. mlačne vode.

Turizem in čebelarstvo
Obisk Društva upokojencev iz Mirne

Na obisku Čebelarstva Troha Babno Polje, Društvo upokojencev iz Mirne na Dolenjskem

Pri nas ste vedno dobrodošli. Čebelarstvo Troha obiščejo številne skupine pod vodstvom čebelarsko turistične vodnice Alenke Veber.

Naše delo oz. čebelarjenje se vse bolj prepoznavno vpleta v trajnostni razvoj podeželja na tem jugovzhodnem delu Slovenije.

 

Kontakt:

Troha Alojz 031 357 512 in 01 705 78 20

Troha Valter 041 293 620 in 081 604 113

valter.troha@gmail.com

 

naslov:

Čebelarstvo Troha

Babno Polje 89

1386 Stari trg pri Ložu

 

TURISTIČNO VODENJE

Alenka Veber

Babno Polje 67

1386 Stari trg pri Ložu

info@rihtarjeva-domacija.si

gsm 041 260 985

Povezani prispevki

Vodenje po Notranjsko-kraški regiji

Fotogalerija Notranjsko-kraške regije

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.