Pohodniki prihajajo na Babno Polico


četrti pohod iz babnega polja do goričic,
po poteh izseljenca franka trohe rihtarjevega

Športno društvo Planjava Babno Polje in Zavod Rihtarjeva domačija Vas vljudno vabijo na četrti pohod Iz Babnega Polja do Goričic – Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega.

sobota, 19. maj 2012

Organiziran pohod po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega. Nezahtevna, 18 km dolga pot, večinoma vodi po obstoječih kolovozih in gozdnih poteh.

Zaradi organizacije avtobusnega prevoza nujne prijave pohodnikov do 17. maja 2012 do 18. ure na 031/429-092 (Nevenka Poje) ali 041/260-985 (Alenka Veber). Zaradi sklenitve nezgodnega zavarovanje je potrebno ob prijavi sporočiti poleg imena in priimka tudi rojstno letnico.

Okvirni program:

• ob 7.30 sveta maša v župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Babnem Polju za vse notranjske izseljence v Severni Ameriki

• od 8.00 do 8.30 prijava pohodnikov in jutranja pogostitev s kavo, čajem in domačimi dobrotami

• 8.30 do 9.00 kulturni program

• ob 9.00 začetek pohoda

• okrog 15. ure predviden prihod pohodnikov na Goričice, ogled domačije pri Češnjevcu, postanek pri družini Mahne, nato vračanje z avtobusom na izhodišče poti v Babno Polje

Pohod bo ob vsakem vremenu. Prispevek 8 EUR (za otroke do 15 let 4 EUR) vsebuje organizacijo in vodenje, zloženke, zemljevid poti, jutranjo kavo, čaj ter pecivo, avtobusni prevoz na izhodišče poti ter nezgodno zavarovanje. Malica iz nahrbtnika. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa. Organizatorji pohoda niso odgovorni za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpel pohodnik na poti.

o poti
Babnopoljske ostrnice
Babnopoljske ostrnice

Konec 19. in začetek 20. stoletja je kraje takratne Avstro-ogrske zaznamovalo množično izseljevanje Slovencev v Severno Ameriko. Glas o deželah izobilja je dosegel tudi notranjsko vasico Babno Polje. Od tod se je izselilo več kot 150 domačinov. Med njimi je najbolj znan Frank Troha Ritharjev (1894–1980), ki je rodno vasico zapustil kot 19-letni fant.

Po težkem delu gozdarja v južnih državah Severne Amerike Georgije in Alabame, premogarja v Pennsylvaniji, se je l. 1921 ustalil v Ohiu in si tam ustvaril družino. Skupaj z njo se je leta 1928 prvič odpravil na obisk v domovino. Prav obisk stare domovine sodi gotovo med močne spodbude za začetek Trohovega pisateljskega dela. V številnih spominskih zapisih, prepletenimi z bogatim in vedrim pripovednim darom, je Troha opisoval geografske posebnosti domačih krajev, njihovo odmaknjenost, obmejnost s Hrvaško, obsežnost gozdov ter tudi vznemirljivost zgodovine.

Gostoljubni sprejem pohodnikov
Gostoljubni sprejem pohodnikov

Ena izmed Trohovih zgodb – Spomin na Veliko noč in domače kraje v domovini (1957) –, je vzpodbudila člane ŠD Planjava Babno Polje, da so leta 2009 na pobudo Alenke Veber Rihtarjeve zasnovali prvo slovensko pešpot, ki je posvečena izseljencu. Pot (18 km) povezuje njegov rojstni kraj Babno Polje z rojstno vasico njegove matere Goričice v vzhodnem delu Cerkniškega polja, ob cesti Lipsenj–Gorenje Jezero. Pot Iz Babnega Polja do Goričic – Po poteh izseljenca Franka Trohe Rihtarjevega, tretjo soboto v mesecu maju člani pripravljajo organiziran pohod, vodi mimo številnih arheoloških območij, gradišč, ene župnijske in sedmih podružničnih cerkva. Med slednjimi je tudi cerkev sv. Jedrti v Nadlesku, ki kaže značilno mediteransko podobo. V ladji cerkve lahko vidimo likovno izjemen strop (1723) in signirane freske Tomaža iz Senja (1511).

Goričice
Goričice

Pripoved o nekdanji trdoživosti notranjskih domačij zaključuje s slamo krita pritlična zidana hiša s tramovnim stropom z letnico 1791 na Goričicah. Od tod se proti zahodu pohodniku razgrinja mikaven pogled na Javornike in Cerkniško jezero.

Izven organiziranega pohoda je možno vodenje po celotni poti ali po odsekih poti.

pokrovitelji pohoda

Brez dobre volje najprej vseh krajanov Babnega Polja in krajanov Babne Police, Vrha, Podgore, Pudoba, Nadleska, Podcerkve, Klanc in Goričic naši pohodi ne bi bili tako gostoljubni kot so.

Tudi letos je naš glavni pokrovitelj Republika Slovenija, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu opravlja naloge, ki zadevajo slovensko manjšino v sosednjih državah ter slovenske zdomce in izseljence po svetu.

Logotip Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Vzdržuje stalne stike s slovenskimi manjšinskimi, zdomskimi in izseljenskimi organizacijami; vzpodbuja njihovo kulturno, prosvetno, gospodarsko in drugo povezovanje z matično državo; organizira posvete, seminarje, natečaje itd.

Prek javnih razpisov zagotavlja finančno pomoč RS za programe in projekte Slovencev v zamejstvu in po svetu in za sodelovanje z njimi. Urad je zadolžen tudi za spremljanje in koordiniranje dejavnosti pristojnih ministrstev na področju sodelovanja s Slovenci zunaj RS.

Radio Ognjiščev

Radio Ognjišče

Glavni medijski pokrovitelj IV. pohoda Iz Babnega Polja do Goričic je Radio Ognjišče. Radio Ognjišče nam že vsa štiri leta nesebično pomaga pri oglaševanju našega pohoda, prav tako pa nam posodijo ozvočenje za kulturni program, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Radio Ognjišče že več kot petnajst let razveseljuje poslušalce širom Slovenije. Vabimo Vas, da mu prisluhnete tudi Vi. Zato, ker veliko povedo.

Radio Ognjišče

Radio Ognjišče


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.