Babno Polje


Darilni bon za turistično vodenje

Doživite skrivnosti Notranjske in Primorske

s turistično vodnico Alenko Veber Rihtarjevo iz Babnega Polja

 

Z nakupom darilnega bona boste prispevali k nadaljnajemu obnavljanju Rihtarjeve domačije.

Z nakupom darilnega bona boste prispevali k nadaljnajemu obnavljanju Rihtarjeve domačije.

Zavod Rihtarjeva domačija v letu 2021 vstopa v deseto leto svojega delovanja. Med drugim je zavod pripravil darilni bon za turistično vodenje. Več pri Alenki Veber na gsm 041 260 985.

 

Ste že kdaj obiskali »slovensko Sibirijo«? Ste se kdaj s Snežnika razgledali daleč naokoli po Sloveniji? Poznate skrivnosti Javornikov? Tudi Cerkniško jezero z okolico hrani skrivnosti, ki jih morda še ne poznate.

 

V varnem objemu (Foto ZRD)

V varnem objemu (Foto ZRD)

Če vas kdaj zamika obiskati te kraje, v katerih še veje starodavni duh edinstvene kraške narave, si za spremstvo izberite domačina. Ali še bolje, domačinko: Alenko Veber, poznavalko, ki je v 30 letih objavila na stotine zapisov o zanimivostih Slovenije.

Alenka vas vabi na krajše in daljše sprehode po Babnem Polju, a tudi po širši Primorsko-Notranjski regiji. Skupaj z njo lahko raziščete najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji (uganite, kateri je) ali pa se iz »slovenske Sibirije« podate do Babne Police, na Zgornje ali Dolenje Poljane, se povzpnete na Sveto Trojico nad Pivko (1106 m) ali na Veliki Snežnik (1796 m).

Med najbolj priljubljenimi izleti z Alenko so:

 

Babno Polje: najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji, z najnižjo izmerjeno temperaturo – 34,5  °C

 

Grad Snežnik: mogočen grad, ki je stal že v 13. stoletju. Posebnost gradu je ohranjen avtentični interjer (tj. s pristnim pohištvom) iz druge polovice 19. stoletja (kar je v Sloveniji velika redkost).

 

Loška dolina: kraško polje, nad katerim se vzpenja Snežniško pogorje (in sredi njega čarobni Snežnik, o katerem slavni pisatelj Claudio Magris očarano piše, da se »kot Fudži-jama dviga nad […] morjem gozdov«).

 

Cerkniško jezero: svetovna znamenitost. Z znanstvenim poročilom o tem jezeru je J. V. Valvasor leta 1687 postal član elitne Kraljeve družbe v Londonu, najstarejše znanstvene ustanove na svetu.

 

Cerknica: staro mestno jedro, z mogočnim kompleksom protiturških utrdb (Tabor)

 

Rakov Škocjan – kraška dolina ob severnem vznožju Javornikov

 

Bloška planota: geografsko središče nekdanje dežele Kranjske – in zibel smučanja v srednji Evropi (bloške smučarje že l. 1689 omenja Valvasor).

 

V Rihtarjevi kašči – na Alenkinem domu – v Babnem Polju si lahko ogledate kratki film Zeleni kras in prisluhnete krajšemu predavanju o vremenskih rekordih v Babnem Polju in zanimivi zgodovini Rihtarjeve rodbine.

 

(Za ogled Rihtarjeve kašče je potrebna predhodna najava.)

 

Turistična vodenja so na voljo za posameznike, družine in skupine.

 

O turistični vodnici Alenki Veber

 

Turistična vodnica Alenka Veber (Foto Blaž Žnidaršič)

Turistična vodnica Alenka Veber (Foto Blaž Žnidaršič)

Alenka Veber, doma iz Babnega Polja na Notranjskem, je avtorica več sto poljudnih prispevkov o slovenski kulturni in naravni dediščini, predvsem pa je ljubiteljska etnologinja, fotografinja in turistična vodnica, mentorica študijskih krožkov ter predavateljica. Po izobrazbi je diplomirana socialna delavka, od oktobra 1991 do aprila 2018 pa je bila redno zaposlena kot urednica knjižnih izdaj pri najstarejši slovenski založbi, Celjski Mohorjevi družbi.

Leta 2018 se je po tridesetih letih življenja in dela v Ljubljani – in petintridesetih letih domotožja – odločila, da se za stalno vrne v domače Babno Polje in se v celoti posveti delu v zavodu, ki ga je ustanovila leta 2011.

Ta nevladni in neprofitni zavod je poimenovala po domačijskem imenu hiše, v kateri je odraščala: Zavod Rihtarjeva domačija, zavod za izobraževanje, kulturo, razvedrilno in rekreacijsko dejavnost ter turizem.

Iz Babnega Polja na Babno Polico (Foto ZRD)

Iz Babnega Polja na Babno Polico (Foto ZRD)

Zavod se ukvarja z delom na področju izobraževanja, vseživljenjskega učenja, turizma, interpretiranja in ohranjanja kulturne in naravne dediščine, trajnostnega razvoja podeželja in sožitja z naravo, organizacijo prostočasnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnosti ter kulturno, raziskovalno, založniško, informacijsko in komunikacijsko dejavnostjo.

Namen zavoda je pomagati ljudem in drugim organizacijam pri doseganju izboljšanja kvalitete življenja na telesni, duševni in duhovni ravni. To skuša zavod doseči z organizacijo izobraževalnih prireditev, organiziranjem priložnostnih muzejskih razstav, vodenjem strokovnih ekskurzij in pohodov, s predavanji ter z izdajanjem in založništvom publikacij s področja kulture, naravne dediščine, etnologije, antropologije, zgodovine, ekologije in turizma.

 

 

 

Dodatne informacije:

 

Zavod Rihtarjeva domačija

Babno Polje 67

1386 Stari trg pri Ložu

gsm  041 260 985

info@rihtarjeva-domacija.si

www.rihtarjeva-domacija.si

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.