Iz Babnega Polja do Goričic 035


Izjava za javnost

Petič po poteh notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega Iz Babnega Polja do Goričic

 

Več kot dvesto pohodnikov po poteh notranjskega izseljenca

 

Sodelovali so:

               Alenka Veber, Zavod Rihtarjeva domačija

               Člani Zavoda Rihtarjeva domačija

Domen Šraj, diatonična harmonika

Luka Žnidaršič, diatonična harmonika

Magda Mlakar, diatonična harmonika

Ljudska skupina Suhe češplje

Janez Kandare, na zapravljivčku

Erik Švigelj, kaplan v župnijah Stari trg pri Ložu in Babno Polje

dr. Zvone Žigon, nekdanji generalni konzul v Clevelandu, Severna Amerika; sedaj sekretar na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Domačija pri Češnjevcu, Goričice

 

ter številni domačini iz devetih vasi Občine Loška dolina in Občine Cerknica.

 

Pohod je podprla Občina Loška dolina in številni donatorji

 

Zavod Rihtarjeva domačija je v soboto, 18. maja 2013, organiziral peti pohod po poteh notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega Iz Babnega Polja do Goričic.

Naklonjeno vreme pohodništvu je v Babno Polje pripeljalo več kot dvesto pohodnikov, ki so se v jutranjih urah zbrali pred rojstno hišo Franka Trohe Rihtarjevega, ki je leta 1913 zapustil domači kraj in se nikoli ni za stalno vrnil.

Številni pohodniki so se lahko najprej udeležili svete maše, ki jo je za notranjske izseljence daroval kaplan Erik Švigelj. Nato pa je po prijavah in jutranjem okrepčilu sledil kulturni program, ki so ga tudi letos oblikovali domačini Magda Mlakar, Domen Šraj in Luka Žnidaršič.

Zavod Rihtarjeva domačija je kot gostjo letos povabil Ljudsko skupino Suhe češplje iz Gradeža blizu Turjaka. Skupina se je predstavila z izvirnim igranjem na kmečko orodje.

Za etnološki del kulturnega programa so člani zavoda zdeli ostrnico, z iskrimi vranci je na zapravljivčku prišel tudi Janez Kandare.

Organizator je bil še posebej vesel obiska nekdanjega generalnega konzula v Clevelandu dr. Zvoneta Žigona in sedanjega sekretarja na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je zbranim tudi spregovoril.

Po končanem kulturnem programu so se pohodniki podali na 18 km dolgo, nezahtevno pešpot, ki povezuje pisateljevo rojstno domačijo z rojstnim krajem njegove matere – Goričice pri Cerkniškem jezeru.

Med potjo so pohodnike kot vsako leto izredno gostoljubno sprejeli domačini. Tako so se pohodniki lahko ustavili v kar devetih vaseh in si ogledali osem cerkva.

 

Z letošnjim pohodom je Zavod obeležil 100. letnico odhoda Franka Trohe Rihtarjevega v Ameriko.

Zbrane prispevke bo Zavod Rihtarjeva domačija namenil prenovi pisateljeve rojstne domačije. Del sredstev bo namenil tudi za beljenje župnijske cerkve sv. Nikolaja v Babnem Polju ter za sušilnico sadja na Vrhu.

Za številne prostovoljce pa bo zavod pripravil tudi izlet po Notranjsko-kraški regiji.

 

Zavod Rihtarjeva domačija

Alenka Veber, univ. dipl. soc. del.

 

 

Fotografije in zvočni posnetki Arhiv Zavoda Rihtarjeva domačija


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.