Prem Grad


Grad Prem
Sveta Helena

Župnijska cerkev sv. Helena z grajskega dvorišča grada Prem

V severovzhodnem delu Brkinov na izpostavljenem slemenu nad okljukom reke Reke leži vasica Prem. Slikovito vas zaznamujeta grad Prem in velika župnijska cerkev sv. Helene.

Na Premu se je rodil pesnik slovenske moderne Dragotin Kette (1876-1899).

Ob obisku vasice Prem si bomo ogledali grad, spominsko Kettejevo sobo in župnijsko cerkev sv. Helene s freskami Toneta Kralja.

Z grajskega dvorišča se nam bodo odpirali lepi razgledi po Brkinih na zahodu ter vse do Velikega Snežnika (1796 m) na vzhodu.

Obisk Prema lahko zaokrožimo z obiskom Ilirske Bistrice, kjer se bomo sprehodili do slapa Sušec; obiskom grada Kalec – tu je živel narodni buditelj in skladatelj Miroslav Vilhar ter Fran Levstik. Že malo utrujeni popotniki pa se bomo ustavili še na Šobčevi domačiji na Kalu pri Pivki.

Lokalno turistično vodenje po Primorsko-notranjski regiji

V okviru Zavoda Rihtarjeva domačija, zavoda za izobraževanje, kulturo, razvedrilno in rekreacijsko dejavnost ter turizem nudimo lokalno-turistično vodenje po Primorsko-notranjski regiji (občine Loška dolina, Bloke, Cerknica, Postojna, Logatec, Pivka, Ilirska Bistrica). Odlikuje nas znanje, obogateno s prijaznostjo in posluhom za različne skupine.

Naslov: Zavod Rihtarjeva domačija, Babno Polje 67, 1386 Stari trg pri Ložu
GSM: +386 (0)41 260 985
e-mail: alenka.veber@rihtarjeva-domacija.si

Jeziki: slovenščina, hrvaščina in angleščina


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.