Zeliscarski dan Foto Alenka Veber 109


Jernejevo – Zeliščarski dan v Deželi kozolcev

Zavod Rožlin je v soboto, 23. avgusta 2014, v sodelovanju s partnerji: Občino Šentrupert in Deželo kozolcev d. o. o. pripravil  celodnevno prireditev Jernejevo – zeliščarski dan v Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem.  Jernejevo – zeliščarski dan v Deželi kozolcev je bil zasnovan kot celodnevno druženje ljubiteljev zeliščarstva v edinstvenem okolju prvega muzeja na prostem s kozolci na svetu (www.dezelakozolcev.si). Udeleženci so s priznanimi strokovnjaki s področja zeliščarstva, botanike in zdrave prehrane (mag. Jože Kukman, dr. Janko Rode, dr. Jože Bavcon, Marija Merljak) spoznavali zdravilne učinkovine in raznovrstno uporabnost drevesnih in grmovnih vrst. Izobraževalni del dneva je vključeval tudi voden ogled po muzeju, sklenila pa Mateja Gorjup z glasbenim nastopom OJ NA TOJ GORI JENO JE DRIVCE OD JAVORA.

Mateja Gorjup se kot pevka in pedagoginja že nekaj let ukvarja s poustvarjanjem ljudskih pesmi različnih slovanskih narodov. Uči se jih po posluhu, išče pa jih tako na terenu med ljudmi kot tudi v arhivski zvočni zbirki Glasbenonarodopisnega inštituta. Je raziskovalka človeškega glasu in povezav med gibom, dihom in glasom. Veliko časa posveča delu z otroki in z njimi raziskuje raznolika zvočna zvenenja.

S fotoaparatom je prireditev obiskal tudi naš zavod. Vabljeni k ogledu fotogalerije drugega zeliščarskega dne, 23. avgusta 2014.

 

 

Organizator: Zavod Rožlin, Šentrupert

          Partnerji: Občina Šentrupert | Dežela kozolcev Šentrupert, d.o.o.

Vabljeni k ogledu fotogalerije prvega zeliščarskega dne, ki je bil v letu 2013.

 

 

V soboto, 24. avgust 2013, smo se z našim mikrofonom in fotoaparatom odpravili v Šentrupert na Dolenjskem – v Deželo kozolcev, ki je potekal v organizaciji Turističnega društva Šentrupert – gonilna sila je bila Liljana Jantol Weber. Roko pa so TD Šentrupert podali Občina Šentrupert in Dežela kozolcev Šentrupert d.o.o.

Zeliščarski dan so oblikovali mag. Jože Kukman, dolgoletni strokovnjak za zelišča v samostanski lekarni stiške cistercijanske opatije, ki je svoje zeliščarsko znanje izpopolnjeval pri pokojnem patru Simonu Ašiču.

O pozabljenih ljudskih modrostih povezanih z zdravilnimi rožicami je spregovorila Vlasta Mlakar, etnologinja, publicistka in strokovnjakinja za etnobotanično izročilo.

O priljubljenosti zdravilnih rož v sodobni kuhinje pa nas je prepričala Mirjam Grilc, predana zeliščarica in avtorica treh zeliščarskih knjižnih uspešnic.

Celodnevno druženje zeliščarjev z vseh strani Slovenije pa sta sklenili Ljoba Jenče (vokal) in Nina Volk (oprekelj, harmonika) na pripovedovalskem in glasbenem večeru Rož’ca belega mož’ca.

Vabljeni k ogledu fotogalerije.


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.