Skrivnostna in privlačna Križna jama


Križna jama
Križna jama kraljica Notranjske

Križna jama kraljica Notranjske

O lepotah Križne jame boste našli veliko zanimivega branja in fotografij na spletni strani Društva ljubiteljev Križne jame. Mi pa vam v branje ponujamo odlomek iz knjige žal že pokojnega geografa Matjaža Puca Hodil po zemlji sem naši (Celje 1986).

Križna jama je bila še vrsto let po prvi svetovni vojni le dva kilometra dolga vodoravna jama, ki jo je obiskal le kakšen radoveden jamar. Ko pa je skupina drznih dijakov z zasilnimi čolni prišla po vodnem rovu navzgor, so se za Križno jamo začela slavna leta. Predvojni jamarji Ljubljanskega jamarskega društva, ki so bili takrat edini v Sloveniji, so v Križno jamo organizirali več ekspedicij, v njej odkrili na kilometre in kilometre novih rovov, večinoma zalitih s čudovitimi jezerci in polnih izrednega bogastva.

 

Lokalno turistično vodenje

Odkrijte Križno jamo skupaj z nami. Odlikujejo nas ljubezen do domačih krajev, poznavanje krajevne zgodovine in prijaznost. Znamo pripovedovati zgodbe, vključevati domačine in se prilagajati različnim skupinam. Kraje, po katerih vas bomo vodili, dodobra poznamo. O njih boste marsikaj zanimivega našli tudi v drugih rubrikah naše spletne strani.

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.