Preizkusili smo nove klopi


Izjava za medije / Babno Polje / dogodek na Rihtarjevi domačiji je odprt za medije

SREDA, 3. JUNIJ 2015, 10.45 do 12.00

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar bo v sredo, 3. junija 2015, z ministricami in ministri Vlade Republike Slovenije obiskal Primorsko-notranjsko regijo (Notranjsko-kraško regijo).

Rihtarjeva domačija

Rihtarjeva domačija

Med drugim bo minister brez resorja za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu, Gorazd Žmavc, obiskal ZAVOD RIHTARJEVA DOMAČIJA, zavod za izobraževanje, kulturo, razvedrilno in rekreacijsko dejavnost ter turizem, Babno Polje 67, 1386 Stari trg pri Ložu.

Zavod Rihtarjeva domačija, zavod za izobraževanje, kulturo, razvedrilno in rekreacijsko dejavnost ter turizem je leta 2011 ustanovila Alenka Veber.

Zavod Rihtarjeva domačija (v nadaljevanju zavod) je nestrankarska in nevladna organizacija.

Tu je godel Jure

Tu je godel Jure

Zavod se ukvarja z delom na področju izobraževanja, vseživljenjskega učenja, turizma, interpretiranja in ohranjanja kulturne in naravne dediščine, trajnostnega razvoja podeželja in sožitja z naravo, organizacijo prostočasnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnosti ter kulturno, raziskovalno, založniško, informacijsko in komunikacijsko dejavnostjo.

Zadovoljna Alenka in Marija

Zadovoljna Alenka in Marija

Namen zavoda je pomagati ljudem in drugim organizacijam pri doseganju izboljšanja kvalitete življenje na telesni, duševni in duhovni človeški ravni. To skuša zavod doseči z organizacijo izobraževalnih prireditev, organiziranjem priložnostih muzejskih razstav, vodenjem strokovnih ekskurzij in pohodov, s predavanji ter z izdajanjem in založništvom publikacij s področja kulture, naravne dediščine, etnologije, antropologije, zgodovine, ekologije in turizma.

Zavod si prizadeva za promocijo znanja o slovenski zgodovini in dediščini ter s tem zdravega domoljubja med Slovenci kot tudi za spodbujanje tesnejših vezi med matično Slovenijo, zamejstvom in tujino.

Ustanoviteljica in direktorica Zavoda Rihtarjeva domačija Alenka Veber navdih za številne prireditve v domačem kraju in tudi izven njega črpa iz raziskovanja življenjske zgodbe svojega starega strica Franka Trohe Rihtarjevega.

V letu 2014 je zavod začel s prenovo rojstne domačije notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Trohe Rihtarjevega v Babnem Polju.

Sončno, a vetrovno in mzrlo jutro

Sončno, a vetrovno in mzrlo jutro

V mesecu maju 2015 je zavod organiziral že sedmi pohod po poteh notranjskega izseljenskega pisatelja Iz Babnega Polja do Goričic. V prejšnjih letih sta se pohoda udeležila dr. Boštjan Žekš, nekdanji minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter dr. Zvone Žigon, dr. Zvone Žigon, nekdanji generalni konzul v Clevelandu, Severna Amerika; sedaj sekretar na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Danes si lahko obiskovalci Rihtarjeve domačije ogledajo obnovljena gospodarska poslopja ter v Rihtarjevi kašči prisluhnejo eni izmed 300-ih življenjskih zgodb slovenskih izseljencev. Ali pa prelistajo prvo Trohovo knjigo Božični in velikonočni spomini (Babno Polje, 2013).

To znam pa jaz tudi uporabljati.

To znam pa jaz tudi uporabljati.

Ob izidu knjige je Alenka Veber pripravila tudi predavanje o zgodovinski slovenskega izseljenstva Zborom, kranjska dežela, nikoli več te ne bom videl in širom Slovenija izvedla več kot 30 predavanj.

Zavod Rihtarjeva domačija sodeluje tudi s številnimi turističnimi ponudniki v zamejski Hrvaški.

Zavod se financira pretežno s sredstvi ustanoviteljice, donatorskimi in sponzorskimi sredstvi ter s sredstvi, ki jih pridobi prek javnih razpisov, predvsem občine Loška dolina in Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zavod Rihtarjeva domačija pri svojem delu uživa tudi podporo in naklonjenost občine Loška dolina, za kar se ji na tem mestu tudi iskreno zahvaljuje.

 

Kontakt

Zavod Rihtarjeva domačija

Alenka Veber, univ. dipl. soc. del.

Babno Polje 67

1386 Stari trg pri Ložu

info@rihtarjeva-domacija.si

www.rihtarjeva-domacija.si

00 386 41 260 985

 

 


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.