Alenka v pogovoru z ključarjem pudobske cerkve sv. Jakoba.


Vrnitev domov

Če boste obiskali Babno Polje in povprašali za Rihtarjevo Alenko, vam bo sleherni Babnopoljec ali Babnopoljka znal povedati, kje je Alenka doma oz. kje je Rihtarjeva domačija.

Ko se je Alenka leta 1983 odpravila v srednjo šolo v Postojno, je imela pred seboj samo eno željo: željo po znanju in boljši prihodnosti. Odhod v Postojno je bil težak, še težji pa odhod na študij v Ljubljano. Prav lahko bi ga primerjali z odhodom njenega starega strica Franka v Barberton, Ohio. Le da je bila razdalja znatno krajša.

Kot je bil težak odhod od doma, je bil težka tudi vrnitev domov, pa čeprav samo ob prostih dnevih. A ljubezen do domačih krajev, do domačih ljudi je močna. In tako se je Rihtarjeva Alenka leta 2009 pridružila članom Športnega društva Planjava Babno Polje in ostalim članom predstavila svoje delo glede raziskovanja publicistične dejavnosti njenega starega strica Franka Trohe Rihtarjevega.

Člani in tudi tudi drugi krajani so prisluhnili njeni pobudi in v letu 2009 tretjo soboto v maju organizirali prvi pohod iz Babnega Polja do Goričic. S pohodom so nadaljevali tudi v letu 2010 in letu 2011. Skupaj pa načrtujejo tudi pohod v letu 2012.

Člani ŠD Planjava Babno Polje so se na trasiranje poti odpravili kar s kolesi.

Danes Alenka v Športnem društvu Planjava Babno Polje vodi pohodniško skupino, predvsem pa smelo gleda v prihodnost kraja. V njem vidi izročilo, izziv in upanje za prihodnost.

Alenka ima rada svoje sokrajane, le-ti pa ji vedno priskočijo na pomoč in stojijo ob strani.

V letu 2011 se je odločila, da obnovi tudi gospodarsko poslopje (hlev, skedenj in kaščo) ter gospodarsko poslopje preuredi v podeželski center za izobraževanje, kulturo in turizem.


Komentiraj

Obvezna polja so označena z *. Lahko pa uporabite tudi Facebook prijavo.